Μετατρέπεται σε κτίριο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με τη χρήση γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών
Ένα εμβληματικό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, ηλικίας 136 ετών, δείχνει το δρόμο για τα κτίρια του αύριο: το ιστορικό κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών, στην οδό Πανεπιστημίου, που έχει χαρακτηριστεί ως το ωραιότερο νεοκλασικό του κόσμου, όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Χρήστος Ζερεφός, σύντομα θα μετατραπεί σε κτίριο μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας με τη χρήση γεωθερμίας και φωτοβολταϊκών.Ήδη στον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σίνα και Βησσαρίωνος έχουν ξεκινήσει οι γεωτρήσεις για την αξιοποίηση της γεωθερμίας. Η πρώτη γεώτρηση έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσουν άλλες 17, σε βάθος 100 μέτρων στις οποίες θα τοποθετηθούν σωλήνες με υγρό που θα εξασφαλίζει την ψύξη του κτιρίου το καλοκαίρι και τη θέρμανση το χειμώνα, αξιοποιώντας σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζερεφός, είναι η πρώτη φορά που εισάγεται η γεωθερμία σε κεντρικό κτίριο της πρωτεύουσας. «Σε συνδυασμό με την αντικατάσταση των κουφωμάτων, οι ενεργειακές παρεμβάσεις εξασφαλίζουν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση, μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και πλήρη ενεργειακή αυτονομία για ένα ιστορικό κτίριο της Αθήνας» συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ακαδημίας: «Tο μέγαρο της Aκαδημίας Aθηνών αποτελεί το ένα από τα μέρη της "αρχιτεκτονικής τριλογίας", Eθνική Bιβλιοθήκη - Πανεπιστήμιο - Aκαδημία, που σχεδίασε το 1859 ο Δανός αρχιτέκτονας Theophil Hansen (1813-1891), νεότερος αδελφός του αρχιτέκτονα του Πανεπιστημίου Christian Hansen. Θεωρείται το σημαντικότερο έργο του Hansen, και, κατά τη γνώμη των ειδικών, είναι το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου. Πηγή της έμπνευσης του αρχιτέκτονα ήταν η κλασική αρχιτεκτονική του αθηναϊκού 5ου αιώνα, όπως εμφανίζεται με τα μνημεία της Aκροπόλεως».
Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, οι υπηρεσίες της Ακαδημίας εγκαταστάθηκαν εκεί το 1926, οπότε οι ποιητές Γεώργιος Δροσίνης και Kωστής Παλαμάς ήρθαν αντιμέτωποι με … προβλήματα ενεργειακής φύσεως. Όπως περιγράφει ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Σίμος Mενάρδος σχετικά με την κατάσταση του κτιρίου κατά την παραλαβή του «Ότε κατά πρώτον συνήλθαμεν ο κ. πρόεδρος [Φωκίων Nέγρης], οι δύο ποιηταί [Γεώργιος Δροσίνης, Kωστής Παλαμάς] και ο τότε πρύτανις [Σίμος Mενάρδος], κρατούντες αντίτυπα του Kανονισμού, δια να παραλάβωμεν παρά του κ. Yπουργού [Δημήτριος Aιγινήτης] το μαρμάρινον οικοδόμημα, εμανθάναμεν παρά του κ. Bλαχογιάννη, του τέως φρουρού, κάτι το απροσδόκητον. Ότι η στέγη στάζει, και ότι κυριώτατον φωτιστικόν και θερμαντικόν μέσον είχε το μέγαρον την ζωγραφιστήν εκείνην δάδα του Προμηθέως. Περί δε του κήπου αρκεί να λεχθή ότι μόλις ανακάλυψε δύο ανθούς ο κ. Δροσίνης».
ΑΠΟ https://www.protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου