ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Δυσκολεύουν οι εξετάσεις για τις ανώτατες θέσεις στο Δημόσιο

  • 9 Οκτωβρίου 2021 - 23:53

Για μια θέση ανώτατου στελέχους στο Δημόσιο θα διαγωνιστούν χιλιάδες υποψήφιοι μέσω των εισαγωγικών εξετάσεις της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης που θα διεξαχθούν το

Σάββατο 23 Οκτωβρίου αντιμετωπίζοντας νέα πιο δύσκολα δεδομένα. 

Οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό, που έκλεισαν στις 13 Σεπτεμβρίου, έφτασαν συνολικά τις 2.864 για την κάλυψη μόλις 160 θέσεων εισακτέων στη Σχολή. Σύμφωνα, δε, με την προκήρυξη 50 σπουδαστές θα εισαχθούν στο Τμήμα Γενικής Διοίκησης, 30 στο Τμήμα Αναπτυξιακών-Περιφερειακών Πολιτικών, 45 στο Τμήμα Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, 10 στο Τμήμα Εμπορικών-Οικονομικών Υποθέσεων, 15 στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και 10 στο Τμήμα Ψηφιακής Πολιτικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 2.500 απόφοιτοι της Σχολής – που έχουν πετύχει στις 27 προηγούμενες διαγωνιστικές διαδικασίες – υπηρετούν ήδη σε όλο το φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης.

Αναμόρφωση των εξετάσεων

Πάντως, ο διαγωνισμός στα τέλη Οκτωβρίου έρχεται με μία σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που πέρασαν μέσα από σχετική τροπολογία. Η αναμόρφωσή του επικεντρώνεται στο δεύτερο στάδιο των εξετάσεων, όταν δηλαδή συγκεκριμένος αριθμός υποψηφίων περάσει με επιτυχία την πρώτη φάση, που στηρίζεται στις θεωρητικές γνώσεις. Στόχος των αλλαγών είναι να εξεταστεί η πρακτική αντιληπτική ικανότητα των υποψηφίων, προκειμένου να μπορούν να επιλέγονται σε αυτό το στάδιο οι επιχειρησιακά καταλληλότεροι. Πηγές του υπουργείου, μάλιστα, επεσήμαιναν πως η ανίχνευση δεξιοτήτων εντάσσεται πλέον στον διαγωνισμό μέσα από συγκεκριμένες εξετάσεις. Η ενσωμάτωση των αλλαγών αυτών θα πραγματοποιηθεί με νομοθετική πρωτοβουλία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα αυτό που αλλάζει αφορά την ενίσχυση του β’ σταδίου του εισαγωγικού διαγωνισμού, για το οποίο, πλέον, από «Γραπτή και προφορική δοκιμασία σε «Φάκελο Επίκαιρου Θέματος»», απαιτείται:

1. Γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα: «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση»

2. Γραπτή δοκιμασία σε Ξένη Γλώσσα

3. Γραπτή δοκιμασία σε Φάκελο Επίκαιρου Θέματος, με επιλογή θεματικής ενότητας

Μία από τις βασικότερες τροποποιήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι υποψήφιοι είναι η αλλαγή της βάσης που, με υπουργική απόφαση, ανεβαίνει από το 5 στο 6, κάνοντας πιο δύσκολη την είσοδο στη Σχολή. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως αυτό γίνεται γιατί σκοπός της κυβέρνησης είναι το Δημόσιο να στελεχώνεται με καταρτισμένους και ειδικευμένους υπαλλήλους.

Ετσι, λοιπόν, οι αλλαγές που έρχονται αφορούν το δεύτερο στάδιο και πιο συγκεκριμένα προστίθενται στο ήδη υπάρχον εξεταστικό πρόγραμμα δίωρη γραπτή και προφορική δοκιμασία στην ενότητα «Δημόσια Διοίκηση και Διακυβέρνηση», καθώς και γραπτή δοκιμασία δύο ωρών στην κατανόηση κειμένου σε ξένη γλώσσα.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στον «Φάκελο Επίκαιρου Θέματος» για τρεις ώρες, με δυνατότητα επιλογής μιας θεματικής ενότητας ανάμεσα σε τέσσερις προτεινόμενες (Περιφερειακή Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Ψηφιακή Διακυβέρνηση-Πληροφορική και Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, που είναι υποχρεωτικό μάθημα για τους εμπορικούς ακολούθους).

Οπως έχει δηλώσει, άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σε εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ, η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι άλλος ένας τρόπος πρόσληψης στο Δημόσιο. «Χρειαζόμαστε την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για να βγαίνουν ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης. Οι υπάλληλοι αυτοί έχουν περάσει μία πρόσθετη ειδική εκπαιδευτική διαδικασία, που τους έχει δώσει πρόσθετα προσόντα, δεξιότητες και γνώσεις και γι’ αυτό έχουν και την ταχύτερη εξέλιξη στο Δημόσιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύνδεση με το εξωτερικό

Στο μεταξύ, ένας από τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο είναι η διασύνδεση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με σχολές δημοσίων διοικήσεων ανά τον κόσμο. Για τον σκοπό αυτόν, βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία επίσκεψης 10μελούς αντιπροσωπείας σπουδαστών της Σχολής – που θα επιλεγούν βάσει των έως τώρα επιδόσεών τους – στη γαλλική Ecole Nationale d’ Administration (ΕΝΑ).

Ηδη, έχει μεταβεί στο Παρίσι κλιμάκιο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το οποίο σε συνεργασία με τους ανθρώπους της ENA προετοιμάζει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθήσουν οι αριστούχοι σπουδαστές της Σχολής. Στόχος των νέων εκπαιδευτικών κύκλων είναι η ουσιαστική εξοικείωση των μελλοντικών αποφοίτων της ΕΣΔΔΑ με τον τρόπο λειτουργίας της γαλλικής δημόσιας διοίκησης και η εμβάθυνση σε ζητήματα καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους.

Παράλληλα, αυτή την περίοδο, «τρέχουν» δύο εκπαιδευτικά προγράμματα με διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα για συνολικά 11 στελέχη του Δημοσίου. Ειδικότερα, τέσσερις δημόσιοι υπάλληλοι ξεκίνησαν από την περασμένη Δευτέρα το επιμορφωτικό πρόγραμμα του Insead, ενώ το επόμενο διάστημα θα επιλεγούν και τα υπόλοιπα επτά στελέχη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Harvard, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει τον Νοέμβριο.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: