ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Βοηθώντας το κουτάβι σας να κοινωνικοποιηθεί

 


26 Φεβρουαρίου 2020

Κοινωνικοποιήστε το κουτάβι σας και δώστε του το καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή του

Κοινωνικοποίηση. Φαίνεται και ακούγεται ως μια μεγάλη, βαρύγδουπη λέξη. Και όντως

είναι, όταν το θέμα είναι να διασφαλίσετε ότι το κουτάβι σας θα μεγαλώσει και θα γίνει ένα φιλικό, ενήλικο σκυλί που χαίρεται τη ζωή του στο μέγιστο βαθμό.

Τώρα που αναλάβατε το κουτάβι σας, του οφείλετε να φροντίσετε να γίνει ένας ισορροπημένος σκύλος, που θα χαίρεται την παρέα των ανθρώπων και των άλλων ζώων.

 Δεν μπορείτε να ξεκινήσετε την κοινωνικοποίηση αρκετά νωρίς

Τα οφέλη της πρώιμης κοινωνικοποίησης δεν πρέπει να υπερτονιστούν αλλά τα καλά νέα είναι ότι είναι εύκολη και διασκεδαστική και για τους δυο σας. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να τον βγάλετε έξω όσο περισσότερο μπορείτε και όσο πιο σύντομα μπορείτε. Και με την πραγματοποίηση των εμβολιασμών στις έξι εβδομάδες, μπορείτε να τον βγάλετε έξω από το σπίτι πολύ νωρίτερα από ποτέ. Μια προειδοποίηση μόνο - προσπαθήστε να μην κάνετε πολλά πολύ σύντομα. Δημιουργήστε τις νέες εμπειρίες του κουταβιού σας αργά στην αρχή.

 Το κουτάβι σας και οι άλλοι

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και μεγέθη ανθρώπων – και ιδανικά – το κουτάβι σας πρέπει να είναι σε θέση να τους αντιμετωπίσει όλους. Φροντίστε να συνηθίσει τους ξένους, αλλά προσέξτε να μην το φοβίσουν με τις εκδηλώσεις στοργής τους.

Επίσης, είναι σημαντικό το κουτάβι σας να έρθει σε επαφή με παιδιά. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, φροντίστε να συναντάει παιδιά έξω. Μια πρόταση είναι να το πηγαίνετε βόλτα κοντά σε σχολείο. Δε θα χρειαστεί να καταβάλετε ιδιαίτερη προσπάθεια για να ασχοληθούν τα παιδιά με το μικρό χνουδωτό κουταβάκι σας. Αλλά μην ξεχνάτε ότι τα κουτάβια μπορεί να κουραστούν πολύ γρήγορα, οπότε οι συναντήσεις με άλλους πρέπει να είναι σύντομες ενώ πρέπει να δίνετε στο κουτάβι σας χρόνο να ξεκουραστεί.

 Αφήστε το κουτάβι σας να πλησιάσει τους σκύλους

Μια κρίσιμη διάσταση της κοινωνικοποίησης είναι η γνωριμία του κουταβιού σας με άλλους σκύλους και κυρίως με άλλα κουτάβια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίσει άλλα ζώα τα οποία ξέρετε ότι είναι κοινωνικοποιημένα. Μια άσχημη εμπειρία μπορεί να επηρεάσει ένα κουτάβι για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Η συναναστροφή με ενήλικα σκυλιά, θα βοηθήσει το κουτάβι σας να μάθει να σέβεται τους μεγαλύτερους του, ακόμα και όταν το «μαλώνει» ένα μεγαλύτερο σκυλί όταν ενθουσιάζεται υπερβολικά.

Ωστόσο πρέπει να προσέξετε ώστε να μη εκφοβηθεί το κουτάβι σας από ένα μεγαλύτερο, πιο ζωηρό σκύλο. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να τρομοκρατηθεί το κουτάβι σας, οπότε πρέπει να είστε σε θέση να σκύψετε στο ύψος του και να του προσφέρετε ένα ασφαλές καταφύγιο, εφόσον απαιτείται.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έρχεται το κουτάβι σας σε επαφή με άλλους τετράποδους φίλους όπως γάτες, άλογα ή ζώα της φάρμας. Αυτή η μορφή έκθεσης θα αποδώσει καρπούς καθώς το κουτάβι σας μεγαλώνει και γίνεται ένα φιλικό σκυλί με αυτοπεποίθηση.

 Το κουτάβι σας και άλλα μέρη

Στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινωνικοποίησης, πρέπει να φέρετε το κουτάβι σας σε επαφή με διάφορα περιβάλλοντα, ήχους και προσλαμβάνουσες. Για ένα κουτάβι που συναναστρέφεται καλά με τους ανθρώπους, αυτό θα γίνει φυσιολογικά. Η επαφή του κουταβιού με την πόλη, την εξοχή, την κίνηση και το ταξίδι με αυτοκίνητο πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία και για τους δυο σας. Απλώς μην το παρακάνετε.

 Εάν επιθυμείτε λεπτομερέστερη πληροφόρηση σχετικά με την κοινωνικοποίηση, μπορείτε να ζητήσετε από τον κτηνίατρό σας να σας συστήσει ορισμένα χρήσιμα βιβλία. Θα μπορούσατε να γραφτείτε και σε ένα τμήμα κοινωνικοποίησης κουταβιών, το οποίο δημιουργείται από πολλούς κτηνίατρους. Μπορείτε να παρακολουθήσετε όταν το κουτάβι σας είναι μεταξύ 12 και 18 εβδομάδων.

ΑΠΟ https://www.hillspet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: