ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

Παναγία Πελεκητή: Σκαρφαλωμένη στα 1.400 μέτρα υψόμετρο σου προκαλεί δέος (ΒΙΝΤΕΟ)

  

16/10/2021 | 13:10


Αν γυρίσεις απ’ άκρη σ’ άκρη την Ελλάδα θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να επισκεφθείς μεγάλες και μικρές εκκλησίες, ναούς και μοναστήρια.

Το καθένα έχει τη δική του ιστορία και κάποια μετρούν αιώνες ζωής. Σε κεντρικά σημεία ή σε απόκρημνα μέρη, πολλά από τα εκκλησάκια είναι αφιερωμένα στην Παναγία. Ένα από τα πιο όμορφα και κατανυκτικά που έχουμε γνωρίσει είναι η Παναγία των Βράχων ή Παναγία Πελεκητή όπως είναι η επίσημη ονομασία της. Μια εκκλησία που βρίσκεται ανάμεσα σε γη και ουρανό και σου προκαλεί δέος. Βρίσκεται σκαρφαλωμένη στα 1.400 μέτρα υψόμετρο και αξίζει να την επισκεφθείς. Και αυτήν αλλά και ολόκληρη την περιοχή που την φιλοξενεί.

Η Παναγία Πελεκητή όπως είναι το επίσημο όνομά της βρίσκεται πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα και αποτελεί ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό δημιούργημα του 15ου αιώνα. Το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε χάνεται κάπου ανάμεσα στην παράδοση και την ιστορία οπότε κανείς δεν ξέρεις την ακριβή χρονολογία. Σύμφωνα με διηγήσεις και την παράδοση, η λέξη Πελεκητή έχει αποδοθεί στην εκκλησία λόγω του βράχου πάνω στον οποίο είναι κτισμένη. Λέγεται, λοιπόν, ότι ουσιαστικά ο ναός που πελεκήθηκη με ξύλινα εργαλεία, ύστερα από υπόδειξη της Παναγίας, που παρουσιάστηκε στο όνειρο των μαστόρων.


Μπαίνοντας στην εκκλησία θα αντικρίσεις έναν ναό με φυσικούς θόλους από το βράχο μέσα στον οποίο πελεκήθηκε. Εκεί βρίσκεται και ένα εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο αλλά και σπάνιες τοιχογραφίες. Η σκαρφαλωμένη στο βράχο εκκλησία αρχικά ήταν γνωστή με το όνομα Μονή Αναλήψεως του Χριστού, αργότερα ως Παναγία Φανερωμένη και τέλος επικράτησε το όνομα Παναγία Πελεκητή. Οι τοιχογραφίες, όπως προκύπτει από σχετική επιγραφή που υπάρχει επάνω από τη θύρα εισόδου, άρχισαν το 1666 και ολοκληρώθηκαν το 1674 από τους αγιογράφους Ιάκωβο και το γιο του Δημήτριο. Η εκκλησία στο σύνολό της έχει διακοσμηθεί με εντυπωσιακές βυζαντινές τοιχογραφίες υψηλής τέχνης, με αυστηρές μορφές και ζωηρά χρώματα.

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της εκκλησίας και στην επανάσταση του 1821. Κάτι αντίστοιχο εξάλλου συνέβη και με άλλες μονές των Αγράφων. Από το 1939 η Παναγία των Βράχων, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν είναι πλέον αναγνωρισμένη σαν διατηρητέο ιστορικό μνημείο.

 Απόδραση στη λίμνη Πλαστήρα

Ένα από τα πιο ονειρικά μέρη για μερικές μέρες χαλάρωση είναι με βεβαιότητα η περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Πανέμορφα φυσικά τοπία, ιδιαίτερα αξιοθέατα και ξεχωριστή γαστρονομία σε περιμένουν για να σου θυμίζουν ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη από μικρά διαμάντια. Χωριά παραδοσιακά που σε ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Η «Μικρή Ελβετία» της Ελλάδας θα σε μαγέψει από την πρώτη στιγμή. Αν βρεθείς εκεί μην παραλείψεις να επισκεφθείς το ορεινό και φημισμένο χωριό Νεράιδα. Αν, μάλιστα, θες να μοιράσεις τη διαμονή σου ανάμεσα στα ορεινά και τα παραλίμνια, η Νεράιδα είναι μια πολύ καλή επιλογή.

exploringgreece.tv


ΑΠΟ  https://www.vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...