ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις για επενδύσεις σε «πράσινη» και φθηνή ενέργεια

  • Κωστής Πλάντζος
  • 14 Οκτωβρίου, 2021 7:02 μμ

Ποια μέτρα σχεδιάζει να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση από την εργαλειοθήκη των προτεινόμενων ενεργειών που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διευκολύνσεις αλλά

όχι μειώσεις φόρων - Στα 4,5 δισ. το χρόνο τα έσοδα από φόρους στα καύσιμα

«Υπερέκπτωση» σε φόρους για τις επιχειρήσεις που θα εστιάσουν στην κατανάλωση ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αναστολές πληρωμής λογαριασμών για επιχειρήσεις που βραχυπρόθεσμα αντιμετωπίζουν δυσκολίες, αλλά και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά που έρχονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια, είναι ορισμένα από τα μέτρα που σχεδιάζει να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, από την εργαλειοθήκη των προτεινόμενων μέτρων ανακούφισης που δημοσιοποίησε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η λίστα της Κομισιόν περιλαμβάνει και μειώσεις φόρων, αλλά στην Ελλάδα δεν θα δούμε “οριζόντιες” μειώσεις για όλους τους καταναλωτές. Σχεδιάζονται φορολογικά κίνητρα, στοχευμένα κυρίως σε βιομηχανικές μονάδες που θα αξιοποιήσουν πχ βιοκαύσιμα, ηλιακή ή άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειες κλπ. Οι «υπερεκπτώσεις» φόρου αυτές, θα έχουν στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερης και ταχύτερης μείωση της εξάρτησης της παραγωγής από τον άνθρακα.

Για επιχειρήσεις και για νοικοκυριά, μπορούν να τεθούν σε ισχύ ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές αποσυνδέσεις από το ενεργειακό δίκτυο, διευκολύνσεις ή και προσωρινές αναστολές πληρωμής τρεχουσών υποχρεώσεων –όπως συνέβη και στην πανδημία.

Ειδικά για τα ελληνικά νοικοκυριά, οι επιδοτήσεις και διευκολύνσεις πληρωμής θα λάβουν τη μορφή «ενεργειακής κάρτας» που θα μπορεί να πάρει μορφή εκπτώσεων για όλους ανεξάρτητα από οφειλές, με καθολική παροχή της αναγκαίας Ενέργειας έως ένα όριο ελάχιστης ετήσιας κατανάλωσης για την εξασφάλιση θέρμανσης.

Επιπλέον και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα ανοίξει ειδικό πρόγραμμα καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, με προνομιακή ένταξη στο νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ για τους πιο ευάλωτους.

Επιδότηση αντί μειώσεων φόρου

Με βάση τις ανακοινώσεις της Κομισιόν είναι δυνατό τα μέτρα που σχεδιάζει να αξιοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, από την εργαλειοθήκη των προτεινόμενων μέτρων ανακούφισης που δημοσιοποίησε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, οι φόροι και οι εισφορές παρέχουν και έσοδα για την αποζημίωση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ μπορούν να αξιοποιούνται για ενθαρρύνουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να υποστηρίξουν την πράσινη μετάβαση. Αντιθέτως, όπως η αύξηση των εμμέσων φόρων επιβαρύνει κυρίως τα φτωχά νοικοκυριά των οποίων οι δαπάνες διαβίωσης είναι ανελαστικές, έτσι και απευθείας μείωση των εμμέσων φόρων θεωρείται πως ευνοεί αντίστοιχα τις υψηλές εισοδηματικά τάξεις που, αντί να συγκρατήσουν τη ζήτηση και τις τιμές, θα έχουν μεγαλύτερο κίνητρο να αυξήσουν τις καταναλώσεις τους, όπως πχ θερμαινόμενες πισίνες με χαμηλότερο κόστος πετρελαίου κλπ.

Στη χώρα μας, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, τα έσοδα αυτά φτάνουν στα 5,5 δισ. ευρώ ετησίως (εκ των οποίων 1,6 δισ. από ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και 3,9 δισ. από Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα)! Για τον λόγο λένε μάλιστα, προτάσεις και αιτήματα όπως αυτό του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις φόρων 20%  στο πετρέλαιο θέρμανσης, 50% στη βενζίνη και 80% στο φυσικό αέριο μπορεί να ξεπερνούν σε δημοσιονομικό κόστος τα 2,5 ή και 3 δισεκατομμύρια ευρώ (1-1,5% του ΑΕΠ) καθώς στο δ΄τρίμηνο κάθε έτους και στο α΄τρίμηνο του επόμενου συντελείται το 95% της ετήσιας κατανάλωσης θέρμανσης στη  χώρα μας.

ΑΠΟ https://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.