ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

28η Οκτωβρίου: Έτσι θα γίνουν οι παρελάσεις και εορτασμοί


 

Εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών σχετική με τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για τις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας το πρόγραμμα θα καταρτιστεί από τις δημοτικές αρχές. Όπως υπογραμμίζει το υπουργείο Εσωτερικών «ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, αναφορικά με την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντίστασης στο ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό».

Επισημαίνεται ότι, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές εκδηλώσεις, θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι το εξής:

Αθήνα

Θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω συγκεκριμένες εκδηλώσεις:

α. Την 27η Οκτωβρίου 2021.

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Κεντρική Επιτροπή Βορειοηπειρωτικού Αγώνα, την Εθνική Γενική Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας, εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, εκπροσώπους Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, εκπροσώπους Σώματος Αδελφών Νοσοκόμων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κτλ. Εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης στεφάνι θα καταθέσουν εκπρόσωποι όλων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων που εδρεύουν στο νομό.

β. Την 28η Οκτωβρίου 2021.

Τέλεση επίσημης δοξολογίας. Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, από εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, των πολιτικών κομμάτων και των Ενόπλων Δυνάμεων, τον Περιφερειάρχη Αττικής, τον Δήμαρχο Αθηναίων και τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

Παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσκόπων και οδηγών ενώπιον της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, παρισταμένων εκπροσώπων της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας. Η μέγιστη χρονική διάρκεια της παρέλασης ορίζεται σε 60 λεπτά. Σημειώνεται ότι δεν θα πραγματοποιηθεί παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θεσσαλονίκη

Θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις:

Την 25η Οκτωβρίου 2021

Γενικός σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, όπως ορίζεται στη με αριθμό 73884/11.10.2021 απόφασή μας. Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του πολιούχου της πόλης Αγίου Δημητρίου.

Την 26η Οκτωβρίου 2021

Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ιερό Ναό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου. γ. Την 27η Οκτωβρίου 2021 Παρέλαση μαθητών παρουσία μελών της Κυβέρνησης και λοιπών Αρχών.

Την 28η Οκτωβρίου 2021

Κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Αυτού Εξοχότητα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παρέλαση αντιπροσωπευτικών τμημάτων των μαθητών και σπουδαστών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων πολέμου, τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος κτλ. Το όλο πρόγραμμα μπορεί να εμπλουτισθεί και με άλλες εκδηλώσεις ή να προσαρμοστεί με το πρόγραμμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Δείτε την εγκύκλιο στο https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: