ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Τέλος το instagram για παιδιά μετά τις αντιδράσεις

  • 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 18:25

To Instagram βάζει πάγο στα σχέδια για μια εκδοχή για παιδιά κάτω των 13 με όνομοα Instagram Kids αναφέρει η εφαρμογή που ανήκει στη Facebook Inc.

Νομοθέτες και οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων στις ΗΠΑ είχαν εκφράσει την εναντίωσή τους στη δημιουργία του “Instagram Kids”, καλώντας τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εγκαταλείψει τα σχέδιά του και δηλώνοντας ότι απέτυχε να “αναλάβει ουσιαστικές δεσμεύσεις για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο”.

“Πιστεύουμε πως η κατασκευή του ‘Instagram Kids’ είναι το σωστό πράγμα, αλλά σταματάμε την εργασία” ανέφερε το Instagram και προσθέτει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την κατασκευή εργαλείων επιτήρησης από τους γονείς.

“Η πραγματικότητα είναι πως τα παιδιά είναι ήδη στο διαδίκτυο και πιστεύουμε πως είναι καλύτερα για τους γονείς να έχουν την επιλογή να δώσουν στα παιδιά τους πρόσβαση σε μια εκδοχή του Instagram που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτά –όπου οι γονείς μπορούν να επιβλέπουν και να ελέγχουν την εμπειρία τους– από το να εξαρτώνται από την ικανότητα μιας εφαρμογής να επαληθεύει την ηλικία των παιδιών που είναι πολύ μικρά για να έχουν ταυτότητα”.

Οι γενικοί εισαγγελείς 44 πολιτειών είχαν στείλει τον Μάιο επιστολή στην ιδρυτή του καλιφορνέζικου ομίλου επικαλούμενοι έρευνες που δείχνουν μια συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την “αύξηση της ψυχικής δυσφορίας και των αυτοκτονικών συμπεριφορών στους νέους”.

Σημείωναν μεταξύ άλλων τις βλάβες που προκαλούνται από τη μόνιμη σύγκριση με τους συνομήλικούς τους, όπως διατροφικές διαταραχές (ανορεξία, βουλιμία) καθώς και τους κινδύνους διαδικτυακής παρενόχλησης από άλλους εφήβους ή από εγκληματίες ενήλικους.

Μια συλλογικότητα κατά του μάρκετινγκ με στόχο παιδιά είχε στείλει μερικές εβδομάδες πιο πριν επιστολή στον Μαρκ Ζούκερμπεργκ εκφράζοντας παρόμοιες ανησυχίες.

Η ιδέα πίσω από το Instragram Kids ήταν να κατασκευαστεί μια εκδοχή της εφαρμογής για τα παιδιά ηλικίας 10-12 ετών που θα ήταν διαφορετική από εκείνην που απευθύνεται στα μεγαλύτερα, με κατάλληλο περιεχόμενο και η οποία θα απαιτεί την άδεια των γονέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...