ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

Τρίτη δόση: Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν – Ανοίγει η πλατφόρμα για άνω 60, υγειονομικούς

  • 27 Σεπτεμβρίου 2021 - 18:29

Όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό και έχουν κάνει μία ή δυο δόσεις δεν πρέπει να κάνουν τρίτη δόση. Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στου υπουργείο

Υγείας η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στον απόηχο των σημερινών 2.130 κρουσμάτων.

Παράλληλα η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι:

-Όσοι έχουν εμβολιαστεί με mRNA και με Astra Zeneca εμβόλιο στην πρώτη φάση, θα κάνουν τρίτη δόση με mRNA (Pfyzer και Moderna).

-Όσοι στην πρώτη φάση έκαναν Johnson & Johnson  θα κάνουν τρίτη δόση ή με MRNA εμβόλιο ή με το Johnson & Johnson

Επιπλέον η πρόεδρος της Επιτροπή Εμβολιασμών υποστήριξε ότι η ανεπιθύμητες ενέργειες της τρίτης δόσης είναι μικρότερες από αυτές της πρώτης και δεύτερης με τις πιο συνήθεις να είναι απλός πόνος και ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού, ενώ  στο 5,2% παρατηρείται διόγκωση του μασχαλιαίου λεμφαδένα.

Τόνισε επίσης ότι η τρίτη δόση μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα με το εμβόλιο της γρίπης, η συνταγογράφηση του οποίου ξεκινάει την 1η Οκτωβρίου, ή του πνευμονιόκοκκου.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, επανέλαβε ότι την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου δεύτερη δόση για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς.

Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους επιβεβαίωσε ότι το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό, στα 6,060 εκατ. πολίτες ή 57,7%.

 ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: