ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

e-ΕΦΚΑ: Μειώνεται ο χρόνος χορήγησης των επιδομάτων χορήγησης ασθενείας και μητρότητας

 

  • 22 Σεπτεμβρίου 2021 - 11:37

Στο πλαίσιο της βελτίωσης και απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών χορήγησης παροχών, τίθεται σε εφαρμογή νομοθετική ρύθμιση που μειώνει κατά το ήμισυ τον χρόνο

χορήγησης των επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας προς τους ασφαλισμένους του e-Ε.Φ.Κ.Α.

Η σημαντική αυτή μείωση στους χρόνους χορήγησης των επιδομάτων κατέστη εφικτή καθώς:

Αναφορικά με το επίδομα μητρότητας, όλοι οι θεράποντες ιατροί του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι πιστοποιημένοι στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της Η.Δ.Ι.Κ.Α. έχουν πλέον τη δυνατότητα να βεβαιώσουν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Η σχετική πρόβλεψη υπήρξε και ένα πάγιο αίτημα των Ιατρικών Συλλόγων που τώρα ικανοποιείται.

Αναφορικά με το επίδομα ασθενείας, όλοι οι θεράποντες ιατροί τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι είναι επίσης πιστοποιημένοι στην Η.Δ.Ι.Κ.Α, έχουν τη δυνατότητα πλέον να χορηγήσουν βεβαιώσεις ανικανότητας προς εργασία λόγω ασθένειας, των πρώτων δεκαπέντε ημερών (15) του έτους χωρίς να υφίσταται η αναγκαιότητα της παραπομπής των ασθενών στις Πρωτοβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές.

Αυτό έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την αποσυμφόρησή τους και την ταχύτερη ολοκλήρωση των αιτημάτων για επιδόματα ασθενείας.

Με την εφαρμογή των παραπάνω, ο ασφαλισμένος παύει να ταλαιπωρείται καθώς αίρονται γραφειοκρατικά κωλύματα που σχετίζονταν με την επικύρωση της γνωμάτευσης του ιδιώτη γιατρού από τις Υγειονομικές Επιτροπές. Πλέον παρέχεται η δυνατότητα να λαμβάνει τις ιατρικές βεβαιώσεις και από θεράποντες ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες και προσκομίζει στον e-ΕΦΚΑ χωρίς να απαιτούνται στη συνέχεια πολύπλοκες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που αποστερούν πολύτιμο χρόνο από τη χορήγηση των επιδομάτων του.

Επόμενος στόχος του e-ΕΦΚΑ είναι η πλήρης ψηφιοποίηση μέσα στους επόμενους μήνες της διαδικασίας υποβολής αιτήματος για επίδομα μητρότητας που θα μειώσει ακόμα περισσότερο τον χρόνο υλοποίησης των αιτημάτων.

ΑΠΟ  https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: