ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Περιήγηση στο Αχίλλειο, βαρκάδα στον Διρό από τον καναπέ σου

 

Η Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, λανσάρει ψηφιακές τρισδιάστατες ξεναγήσεις στα δυο εμβληματικά αξιοθέατα της Κέρκυρας και της Μάνης - Δωρεάν πρόσβαση για όλα τα σχολεία της χώρας.

Έχεις φανταστεί να μπορούσες ανά πάσα στιγμή να επισκεφτείς από τον χώρο σου ένα από τα δημοφιλέστερα μουσεία της Ελλάδας και να αντικρίσεις, ας πούμε, τον αριστουργηματικό πίνακα «Ο θρίαμβος του Αχιλλέα»; Δηλαδή, πώς θα ένιωθες αν μπορούσες να ξεναγηθείς, από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, στην ιστορία της Στοάς των Σοφών περπατώντας στα «αυτοκρατορικά» μονοπάτια του Αχίλλειου στο Γαστούρι της Κέρκυρας;

Ή πώς θα αισθανόσουν, αλήθεια, αν με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούσες να βρεθείς σε μία βάρκα που σε οδηγεί από τη «Λίμνη των νεραϊδών» έως τον «Μεγάλο ωκεανό» στο σπήλαιο Διρού; Παρεμπιπτόντως, ήξερες ότι σ' αυτά τα σπήλαια στη Μάνη (είναι παραπάνω από ένα) έχουν ανακαλυφθεί τα περισσότερα κόκκαλα ιπποπόταμων στην Ευρώπη;

Άσε την φαντασία, πιάσε το ποντίκι! Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε., αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία και ακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς πρακτικές προβολής και ανάδειξης πολιτιστικών και ιστορικών χώρων, δίνει σήμερα τη δυνατότητα στο ελληνικό και παγκόσμιο κοινό να γνωρίσει τους εμβληματικούς χώρους του Αχίλλειου Μουσείου και των Σπηλαίων Διρού μέσα από το ψηφιακό εργαλείο των τρισδιάστατων εικονικών περιηγήσεων (3D Virtual Tours).

Παράλληλα, η ΕΤΑΔ, με γνώμονα την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, θέτει δωρεάν το νέο αυτό πρόγραμμα τρισδιάστατων εικονικών περιηγήσεων στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο στην διάρκεια της νέας σχολικής χρονιάς θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα σχολεία της χώρας, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να ανακαλύψουν τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία αυτή, που υλοποιήθηκε με πόρους της ΕΤΑΔ, έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη λειτουργία όλων των μουσείων παγκοσμίως λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα το Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μουσειακών Οργανισμών (ΝΕΜΟ) προκύπτει ότι το 70% των μουσειακών χώρων στην Ευρώπη παρέμειναν κλειστοί καθ’ όλη τη διάρκεια του πανδημικού κύματος. Αυτό, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οδήγησε το 93% των μουσείων να στραφούν στη δημιουργία ψηφιακού υλικού που επιτρέπει την επαφή του κοινού με εκθέματα και χώρους χωρίς φυσική παρουσία.

Με αφορμή το λανσάρισμα των δυο ψηφιακών περιηγήσεων-ξεναγήσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ, Στέφανος Βλαστός, δήλωσε: «Ως μία σύγχρονη και δυναμική Εταιρεία προσαρμόζουμε τη λειτουργία μας στη νέα πραγματικότητα που έχει επιφέρει η πανδημία σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η τεχνολογία στη καθημερινή μας ζωή. Για το λόγο αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό τόσο της Εταιρείας όσο και των Επιχειρηματικών της Μονάδων με στόχο να αποκτήσουμε νέα σύγχρονα εργαλεία και να προσφέρουμε νέες δυνατότητες στο κοινό. Χάρη στην άριστη και εποικοδομητική συνεργασία μας με την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως δημιουργήσαμε ένα πολύτιμο ψηφιακό εργαλείο, το οποίο και προσδοκούμε ότι θα ανοίξει νέους δρόμους, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού κεφαλαίου της Ελλάδας και στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».

Πάρε μια πρόγευση από την ψηφιακή ξενάγηση στο Αχίλλειο, και στον Διρό.

Πληροφορίες και Κρατήσεις: Εισιτήρια για το ευρύ κοινό 5€, προπώληση εδώ.

ΑΠΟ  https://www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.