ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού -Το νέο μοντέλο που κερδίζει έδαφος

  • 4 Μαρτίου 2021 - 12:19

Τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθού -Το νέο μοντέλο που κερδίζει έδαφος

Όταν ο πλανήτης μπήκε σε lockdown το περασμένο έτος, χίλιοι υπάλληλοι της Awin –

πλατφόρμα διαχείρισης ηλεκτρονικής διαφήμισης για επιχειρήσεις- έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα με εκατομμύρια άλλες: ξεκίνησε την τηλεργασία όμως ο φόρτος εργασίας αυξήθηκε γεγονός που άσκησε έντονη πίεση στο προσωπικό. Την περασμένη άνοιξη η εταιρεία ανακοίνωσε στους υπαλλήλους της να αποσυνδέονται από τα laptop την ώρα του μεσημεριανού φαγητού κάθε Παρασκευή και να χαλαρώνουν για το Σαββατοκύριακο.

Τετραήμερο χωρίς «ψαλίδι» σε μισθούς και μπόνους

Το εγχείρημα ήταν τόσο πετυχημένο που οι πωλήσεις, η αφοσίωση των εργαζομένων και η ικανοποίηση των πελατών αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που τον Ιανουάριο, η Awin το πήγε ένα βήμα παραπέρα, ξεκινώντας εργασία τεσσάρων ημερών για όλη την εταιρεία χωρίς περικοπές σε μισθούς και μπόνους:

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ευχαριστημένοι, αφοσιωμένοι και ισορροπημένοι υπάλληλοι παράγουν πολύ καλύτερη δουλειά» λέει ο διευθύνων σύμβουλος Άνταμ Ρος στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg ενώ προσθέτει ότι με αυτό το μοντέλο, οι υπάλληλοι «βρίσκουν τρόπους να λειτουργούν πιο έξυπνα και να είναι εξίσου παραγωγικοί».

Η Awin είναι πρωτοπόρος σε μια τάση που γίνεται ολοένα και περισσότερο κυρίαρχη παγκοσμίως και καθώς η πανδημία επιβραδύνει την ανάπτυξη κι έχει αυξήσει την ανισότητα, υπάρχει μια νέα ώθηση στον ανασχεδιασμό εργασιακών χώρων. Σχεδόν τα δύο τρίτα των επιχειρήσεων με τετραήμερη εργασία βελτιώνουν την παραγωγικότητα σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Reading.

Κερδίζει έδαφος η ιδέα

Ο κολοσσός στον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών Unilever τον περασμένο Δεκέμβριο υιοθέτησε την ιδέα δοκιμαστικά και με πλήρη αμοιβή στο προσωπικό της στη Νέα Ζηλανδία, ώστε να βελτιώσει την ευημερία των εργαζομένων και να ενισχύσει την παραγωγικότητά τους.

Η κυβέρνηση της Ισπανίας εξετάζει πρόταση για επιδότηση των εταιρειών που προσφέρουν τετραήμερη εργασία, ενώ ακόμη και στην Ιαπωνία όπου φημίζεται για την κουλτούρα σκληρής εργασίας και μάλιστα υφίσταται ο όρος karoshi δηλαδή θάνατος εξαιτίας υπερβολικής εργασίας, οι νομοθέτες εξετάζουν πρόταση να παραχωρείται στους υπαλλήλους μια ημέρα άδειας κάθε εβδομάδα ώστε να προστατεύεται η ψυχική τους υγεία.

«Η εβδομάδα των τεσσάρων ημερών εργασίας κερδίζει έδαφος», λέει ο Γουίλ Στροντζ διευθυντής στη βρετανική δεξαμενή σκέψης Autonomy: «Για την πλειονότητα των εταιρειών, η μείωση των ωρών εργασίας είναι ένας εντελώς ρεαλιστικός στόχος».
Στα τέλη του 19ου αιώνα οι εργάτες και πολλοί υπάλληλοι γραφείου εργάζονταν για έξι ή επτά ημέρες την εβδομάδα. Το 1926 ο Χένρι Φορντ αποφάσισε να δώσει στους εργαζομένους του δυο ημέρες άδεια κάθε εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι ο κόσμος θα αγόραζε περισσότερα αυτοκίνητα αν είχε ελεύθερο χρόνο.

Πράγματι επαληθεύτηκε και στο τέλος της επόμενης δεκαετίας οι περισσότεροι Αμερικανοί κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν ακολουθήσει το παράδειγμά του. Αλλού χρειάστηκε περισσότερος χρόνος να γίνει αυτό, με τη Γερμανία για παράδειγμα να καταργεί τις βάρδιες του Σαββάτου μόνο στην επόμενη δεκαετία του ’60, αφότου τα συνδικάτα έκαναν κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά χρειάζονταν περισσότερο χρόνο με τους μπαμπάδες τους.

Οι αντιδράσεις

Τις τελευταίες δυο δεκαετίες ο χρόνος εργασίας στις αναπτυγμένες χώρες μειώθηκε σταδιακά. Η Γαλλία πρωτοστάτησε το 2000 με την υιοθέτηση 35 ωρών εργασίας την εβδομάδα. Ωστόσο σε άλλες χώρες, η αποδοχή αυτού του μοντέλου είναι δυσκολότερη. Ο Τζακ Μα, δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής του κινεζικού ηλεκτρονικού γίγαντα εμπορίου Alibaba, έχει συχνά χαιρετίσει την εξαντλητική κουλτούρα της χώρας του «996» (9 π.μ. έως 9 μ.μ., έξι ημέρες την εβδομάδα) ως ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το Εργατικό Κόμμα έχασε τις εκλογές το 2019, παρά το ότι έκανε προεκλογική εκστρατεία πάνω στη δέσμευση δραστικής μείωσης των ωρών εργασίας στις 32 ανά εβδομάδα, σε βάθος δεκαετίας. Αλλά και πολλά αφεντικά είναι απρόθυμα να μειώσουν τις ώρες, φοβούμενα ότι η παραγωγή θα μειωθεί.

«Οι εργαζόμενοι εκτελούν μια εργασία πιο αποτελεσματικά όσο περισσότερο εργάζονται» ισχυρίζεται ο Χόλγκερ Σέφερ, αναλυτής της αγοράς εργασίας στο γερμανικό οικονομικό Ινστιτούτο της Κολωνίας και δεν πιστεύει ότι θα υπάρξουν πραγματικά κέρδη στην παραγωγικότητα αν μειωθεί ο χρόνος εργασίας.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...