ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Αγοραπωλησίες ακινήτων πιο εύκολα, πιο απλά, με λιγότερο κόστος: Μεταβιβάσεις με 9 βήματα από τον υπολογιστή


04|03|2021 | 07:13

Γιώργος Παππούς

Πιο απλά, πιο γρήγορα, με μικρότερο κόστος και χωρίς ταλαιπωρία, γίνονται, πλέον, οι αγοραπωλησίες ακινήτων, καθώς τα πέρα- δώθε σε συμβολαιογράφους κι εφορίες αντικαθίστανται από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή.

Από χθες κιόλας ενεργοποιήθηκε το myProperty, δηλαδή η ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται εφεξής διαδικτυακά, χωρίς φυσική παρουσία στις εφορίες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το 2019 έγιναν 142 χιλιάδες μεταβιβάσεις, για τις οποίες απαιτήθηκαν πάνω από 300 χιλιάδες επισκέψεις στις εφορίες!
Με 9 βήματα η διαδικασία μεταβίβασης των ακινήτων

Ο ρόλος που αναλαμβάνουν, πλέον, οι συμβολαιογράφοι, είναι κομβικός, καθώς από αυτούς θα περνάνε όλα.

Κι αν το σύστημα λειτουργήσει, όπως έχει προγραμματιστεί, η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε μόλις 9 βήματα:

    Ο συμβολαιογράφος συντάσσει τη δήλωση για λογαριασμό αγοραστή και πωλητή
    Η δήλωση αποστέλλεται στη θυρίδα αγοραστή και πωλητή στο myTaxisnet
    Ο αγοραστής και ο πωλητής αποδέχονται τη δήλωση
    Η δήλωση υποβάλλεται αυτόματα και βεβαιώνεται ο φόρος
    Ο συμβολαιογράφος ενημερώνεται αυτόματα για την υποβολή της δήλωσης
    Ο αγοραστής πληρώνει τον φόρο ψηφιακά (με κάρτα ή web banking)
    Το Taxis ενημερώνεται για την πληρωμή του φόρου
    Το αποδεικτικό καταβολής αναρτάται στο myProperty για συμβολαιογράφο και αγοραστή
    Ο συμβολαιογράφος αναρτά το συμβόλαιο στo myProperty

Επιφυλάξεις από τους συμβολαιογράφους

Έμπειροι συμβολαιογράφοι διατηρούν, πάντως, επιφυλάξεις για το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστούν τα «δυσκίνητα» τμήματα Φορολογίας Κεφαλαίου στα νέα δεδομένα. Κατά την άποψη τους πρόκειται για τα πιο προβληματικά τμήματα των εφοριών, καθώς από τη μια η έλλειψη προσωπικού κι από την άλλη το ότι όλοι οι φάκελοι είναι... χαρτί, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Αν προσθέσει, δε, κανείς στην εξίσωση και το γεγονός ότι παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος χιλιάδες περιοχές, έχει την πλήρη εικόνα της πρόκλησης.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι το myProperty ξεκινά από τα... εύκολα, δηλαδή τις αγοραπωλησίες, ενώ γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές θα «μπουν» σε επόμενη φάση.

Για να διευκολύνει τους πολίτες αλλά και τους συμβολαιογράφους, η ΑΑΔΕ δημοσιοποίησε έναν οδηγό ερωτήσεων- απαντήσεων, όπως επίσης κι έναν οδηγό για τα... μυστικά της νέας πλατφόρμας.

 
Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/metabibaseis-akiniton-me-9-bimata-ypologisti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη