ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει το Taxisnet

  • 14 Φεβρουαρίου 2021 - 09:55

Οι φορολογικές δηλώσεις του 2021 ξεκινούν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς μέσα στον Απρίλιο θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα το ηλεκτρονικό σύστημα Taxisnet για την

υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων που εισπράχθηκαν το 2020.

Βέβαια υπάρχουν μεγάλες ανατροπές και αλλαγές, ειδικά με τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων.

Κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ακολουθηθεί η περυσινή διαδικασία με την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τις 8 μηνιαίες δόσεις.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κρίσιμες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν ανοίξει το Taxisnet.

Ειδικότερα

  • Τα τεκμήρια και η αναστολή τους
  • Η μείωση προκαταβολής φόρου
  • Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

Στους τυχερούς της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης είναι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά μικρότερο φόρο για τα εισοδήματα που εισπράττουν.

Βέβαια αυτά τα εισοδήματα είναι για τους περισσότερους εξαιρετικά μειωμένα.

Τι θα ισχύει για τις φετινές δηλώσεις

Με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλουν το 2021, θα διαπιστώσουν ότι εκτός από τη μείωση του φόρου που θα προκύψει για τα φετινά τους εισοδήματα με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας και την εισαγωγή συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, θα γλιτώσουν και από την πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης. Για παράδειγμα, ένας επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα δει το επόμενο έτος τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.652 ευρώ.

Η μείωση στα εισοδήματα των πολιτών η οποία επήλθε από τις κλειστές επιχειρήσεις και τις αναστολές συμβάσεων εργαζομένων θα φέρει σε χιλιάδες εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα επιστροφές φόρων αλλά και πτώση έως 80% στις φορολογικές επιβαρύνσεις σε πάνω από 1.900.000 μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύουν από τα τεκμήρια.

Παράλληλα ισχύει και μείωση συντελεστών φορολογίας εισοδήματων φυσικών προσώπων για εισοδήματα του 2020 αλλά και προσωρινή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε αναστολή τέθηκαν πάνω από 1.700.000 μισθωτοί εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα για χρονικά διαστήματα 3ών έως και 10 μηνών. Πάνω από 1.500.000 ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι ανέστειλαν τη λειγουργία τους για 5 έως και 7 μήνες μέσα στο 2020, ενώ όσοι ήταν ανοιχτοί είχαν σημαντικά μειωμένους τζίρους. Ακόμη, πάνω από 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δέχθηκαν μειωμένα ενοίκια για χρονικά διαστήματα 6 έως και 10 μηνών, κατα 40% η και περισσότερο.

Οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους άνω φορολογούμενους ήταν ύψους 800 και 534 ευρώ και αυτές δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα.

Από τα παραπάνω προκύπτει πως 3.600.000 φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν δηλώσεις φέτος, θα εμφανίσουν φορολογικά εισοδήματα αρκετά μειωμένα σε σχέση με τις δηλώσεις που υπέβαλλαν το 2019.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: