ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Έρχεται η διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς


 14 Φεβρουαρίου, 2021 1:11 μμ

Το νέο μέτρο εξετάζεται εδώ και 2 εβδομάδες από τους ειδικούς - Γώγος στο ΘΕΜΑ 104,6 : «Κίνδυνος - θάνατος ο συνωστισμός»

«Όσο νωρίτερα και όσο περισσότερα και καλά τηρούνται τα μέτρα που πρέπει να ακολουθούμε, τόσο πιο καλά θα πάει η κατάσταση» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

«Σε κάθε περίπτωση, νομίζω ότι θα πάμε σε μια καλή ύφεση τέλος του μήνα και στις αρχές του επόμενου μήνα, με δεδομένο ότι αρχίζει και εμβολιάζεται μαζικά ο πληθυσμός, υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στην εμβολιαστική κάλυψη, οι οποίες θα έρθουνε σιγά σιγά και θα αυξηθούν οι πλατφόρμες» συνέχισε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και τον δημοσιογράφο Γιάννη Αντύπα.

«Ο στόχος μας είναι να πάμε να πάμε στην απόκτηση σημαντικού βαθμού ανοσίας στις δύσκολες ομάδες που έχουμε, ούτως ώστε να ελαττώσουμε την πίεση στο σύστημα υγείας»
σημείωσε.

«Είναι δύσκολη η εποχή, είναι δύσκολος ο χειμώνας, οι συνθήκες ευνοούν τον ιό και την διασπορά του, θα μπούμε σε κλειστούς χώρους λόγω του κρύου, εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα μέτρα και να αποφύγουμε τον συνωστισμό. Είναι κίνδυνος θάνατος ο συνωστισμός» προσέθεσε.

Μιλώντας για τη διπλή μάσκα, που φαίνεται πώς θα είναι το επόμενο βήμα άμυνας απέναντι στην πανδημία, ο κ. Γώγος είπε ότι έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση εδώ και δύο βδομάδες, με δεδομένο το θέμα της μεταδοτικότητας.

«Έχει αρχίσει και συζητιέται το θέμα της διπλής μάσκας και όχι μόνο στους κλειστούς χώρους, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ και λοιπά. Σε αυτούς τους χώρους μια πιο έξυπνη τακτική στη χρήση μάσκας συζητιέται και παγκοσμίως. Θα μπορούσε λοιπόν να συστήσει κανείς τη χρήση αυτής της λεγόμενης διπλής μάσκας, μια χειρουργική μάσκα από μέσα και απ’ έξω μια υφασμάτινη, ούτως ώστε να καλύπτει πλήρως και να εμποδίσει την είσοδο των σταγονιδίων. Σε αυτούς τους κλειστούς χώρους η χρήση τέτοιου είδους μάσκας είναι χρήσιμη και προφυλάσσει σε ένα ποσοστό. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να ελαττώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης» εξήγησε.

«Αυτό το φάρμακο έχει το πλεονέκτημα ότι δρα εναντίον του ιού στην περιοχή που πάει, στον πνεύμονα. Επομένως, οι παρενέργειες είναι πολύ μικρότερες και η αποτελεσματικότητα είναι άμεση, γιατί δρα άμεσα. Είναι ένα πολύ ικανοποιητικό φάρμακο, μακάρι να το έχουμε σύντομα, θα είναι ένα επιπλέον εργαλείο πολύ σημαντικό για τη νόσο» είπε ακόμη, αναφερόμενος στο σκεύασμα που δοκιμάζεται στο Ισραήλ.

ΑΠΟ https://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...