ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2021

«I save lives»: Η εφαρμογή για κινητά που θα ειδοποιεί 166 και 112 και θα σώζει ζωές


11.02.2021 18:37
 
Μια νέα εφαρμογή που έχει στόχο της να σώζει ζωές πρόκειται να δοκιμαστεί μέσα στους επόμενους τρεις μήνες

Μια ειδική εφαρμογή για κινητά με όνομα «Ι save lives» πρόκειται να τεθεί σε δοκιμαστική εφαρμογή μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η εφαρμογή θα ειδοποιεί άμεσα το 166 και το 112 σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού και ουσιαστικά θα κάνει αυτό που λέει το όνομά της: Θα σώζει ζωές.

Με την ενεργοποίηση της υπηρεσίας θα ειδοποιούνται, επίσης, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων οι επαγγελματίες υγείας εκτός υπηρεσίας καθώς και πολίτες που έχουν εκπαιδευτεί κατάλληλα. Ταυτόχρονα, θα εμφανίζεται στην οθόνη και το σημείο, στο οποίο βρίσκεται ο πλησιέστερος αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής ενώ το σημαντικό είναι πως ο χρήστης του κινητού θα γνωρίζει ότι δεν είναι μόνος του και η βοήθεια βρίσκεται καθ’ οδόν.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αναστάσης Στεφανάκης, διασώστης στο ΕΚΑΒ Κασσάνδρας και ιδρυτής του Ανθρωπιστικού Οργανισμού «Kids Save Lives», που εκπαιδεύει παιδιά για την παροχή πρώτων βοηθειών, τόνισε: «Η εφαρμογή αυτή, που θα προσφέρει αρκετές ακόμη υπηρεσίες και δυνατότητες και για την προεκπαίδευση όσων θέλουν να βοηθήσουν στο επείγον και για την αντιμετώπιση του επείγοντος, θα αλλάξει τον κόσμο της αναζωογόνησης στην Ελλάδα, θα αλλάξει πραγματικά τον τρόπο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών. Η αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής είναι ομαδικό άθλημα. Χρειαζόμαστε κι άλλους. Εκείνα τα πρώτα 300 δευτερόλεπτα, δηλαδή πέντε λεπτά, είναι κρίσιμα. Αν τελικά φτάσουν εκπαιδευμένοι άνθρωποι και ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής σε ένα θύμα καρδιακής ανακοπής, το ποσοστό επιτυχίας βάσει των επιστημονικών ερευνών, είναι μέχρι και 70% να επιστρέψουν στη ζωή».

Πρόσφατα, ο Αναστάσης Στεφανάκης μίλησε σε διαδικτυακή επιμορφωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΔΕ) σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο του σχολείου. Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης γνωστοποίησε πως εδώ και πάνω από ένα χρόνο, πολλοί άνθρωποι σε εθνική εμβέλεια, εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες μέσα από συσκευές εικονικής πραγματικότητας. «Είναι ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει στην εκπαίδευση της αναζωογόνησης, έχει μεγάλη απήχηση στη νεολαία και όπου βρισκόμαστε μπορούμε να εκπαιδεύουμε δωρεάν μικρούς και μεγάλους σε αυτό το πρόγραμμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Στεφανάκης τόνισε την ανάγκη όλα τα κράτη του κόσμου να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία να εκπαιδεύουν τα παιδιά μέσα στα σχολεία. «Αυτή τη στιγμή, οι Έλληνες είναι οι τελευταίοι που θα δουν ένα θύμα καρδιακής ανακοπής κάτω στο έδαφος, σε ένα πεζοδρόμιο, σε μια πλατεία και θα πάνε κοντά να βοηθήσουν. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπης σε καρδιές που ξεκινάνε και πάλι να δουλεύουν. Ένας Έλληνας, ο μέσος Έλληνας, όταν δει ένα θύμα καρδιακής ανακοπής κάτω στο δρόμο, έχει δεύτερες σκέψεις: “αν πάω να βοηθήσω μήπως μου κάνουν μήνυση;”, “μήπως δεν τα καταφέρω;”, “μήπως θα του κάνω κακό;”. Όμως, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μην κάνεις τίποτε. Τα παιδιά δεν έχουν τέτοιες δεύτερες σκέψεις και κάνουν αυτό ακριβώς για το οποίο εκπαιδεύτηκαν», τόνισε.

ΑΠΟ https://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη