ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Προσεχώς ψηφιακά πρακτικά στις ποινικές δίκες


 Ανανεώθηκε: Πέμπτη, 04 Φεβρουαρίου 2021 13:57
 
Ψηφιακά θα καταγράφονται πλέον τα πρακτικά και στις ποινικές δίκες, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή το σύστημα ηχογράφησης - αποηχογράφησης στα ποινικά ακροατήρια του Πρωτοδικείου της Αθήνας, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα θα επεκταθεί στο Εφετείο της Αθήνας, τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και σταδιακά και σε άλλα ποινικά ακροατήρια της περιφέρειας.

Το νέο σύστημα με το οποίο θα καταγράφεται ψηφιακά όλη η ακροαματική διαδικασία στα ποινικά δικαστήρια, όπως συμβαίνει ήδη στις πολιτικές δίκες, παρουσιάστηκε σήμερα στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα από την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για μία πολύ σημαντική ημέρα για την ποινική δίκη.

«Με τη εγκατάσταση του νέου συστήματος στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας, σήμερα, κάνουμε δύο σημαντικά βήματα. Ένα βήμα προς την επιτάχυνση των ρυθμών απονομής της δικαιοσύνης, καθώς με το σύστημα της αποηχογράφησης θα βελτιωθεί σημαντικά ο ρυθμός στην έκδοση των αποφάσεων από τους λειτουργούς της δικαιοσύνης.

Κάνουμε όμως και ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της ποιότητας των δικαστικών αποφάσεων καθώς το νέο σύστημα θα επιτρέψει την αποτύπωση της ποινικής δίκης με ακρίβεια, πληρότητα και ορθότητα», σημείωσε ο Κ.Τσιάρας, ο οποίος προσέθεσε:

«Ολοκληρώνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα που αποτελούσε ένα χρόνιο αίτημα όλων των παραγόντων της δίκης. Αυτό το πρόγραμμα εκκίνησε από την παρούσα κυβέρνηση το περασμένο έτος από μηδενική βάση και απαίτησε σκληρή προετοιμασία μηνών».

Η πρόεδρος της τριμελούς διοίκησης του Πρωτοδικείου της Αθήνας Σοφία Φούρλαρη, τόνισε ότι το νέο σύστημα ηχογράφησης - αποηχογράφησης των πρακτικών στα ποινικά ακροατήρια «θα βοηθήσει στη γρήγορη και ουσιαστική απονομή δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής του ψηφιακού συστήματος και πρόεδρος Εφετών Γιώργος Παπαγεωργίου έκανε λόγο για «μία σπουδαία ημέρα για τα δικαστηρια της χώρας και για έργο που συμβάλλει στην αποϋλοποίηση όλων των διαδικασιών, ώστε να περάσουν στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση».

ΑΠΟ https://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: