ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Συγκλονιστικό εύρημα στην Αίγυπτο: Βρέθηκε μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα για να «συνομιλεί» με τους θεούς


 4/2/2021

Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα με τους ερευνητές, σύμφωνα με το livescience.com, να εκτιμούν ότι η χρυσή γλώσσα τοποθετήθηκε για να μπορεί ο νεκρός να μιλάει και στη μετά

θάνατον ζωή.

Ένα σπουδαίο εύρημα ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από ανασκαφή στην αρχαία αιγυπτιακή τοποθεσία Ταπόσιρις Μάγκνα, η οποία βρίσκεται κοντά στη σημερινή Αμπουσίρ, καθώς οι ερευνητές εντόπισαν μία μούμια με χρυσή γλώσσα άνω των 2.000 ετών.

Πρόκειται για ένα μοναδικό εύρημα με τους ερευνητές, σύμφωνα με το livescience.com, να εκτιμούν ότι η χρυσή γλώσσα τοποθετήθηκε για να μπορεί ο νεκρός να μιλάει και στη μετά θάνατον ζωή.

Για παράδειγμα εάν συναντούσε τον θεό του Κάτω Κόσμου, Όσιρι, θα είχε τη δυνατότητα να του μιλήσει, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

Δεν έχει γίνει σαφές εάν η μούμια είχε κάποιο πρόβλημα ομιλίας όσο ζούσε, αλλά και για ποιο λόγο είναι φτιαγμένη συγκεκριμένα από χρυσό.

Οι αρχαιολόγοι με επικεφαλής της Καθλίν Μαρτίνες από την Δομινικανή Δημοκρατία, ανακάλυψαν τη μούμια σε έναν από τους 16 τάφους στην Ταπόσιρις Μάγκα.

Στο σημείο υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στον Όσιρι και την Ίσιδα, θεά που ήταν και γυναίκα και αδελφή του Όσιρι.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, επιπλέον ένα κουτί με νομίσματα διακοσμημένα με το πρόσωπο της Κλεοπάτρας Ζ’, εκτιμώντας ότι οι ναοί λειτουργούσαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας της.

Στα υπόλοιπα ευρήματα συγκαταλέγονται μια μούμια γυναίκας με νεκρικό προσωπείο το οποίο την απεικονίζει χαμογελαστή και με ένα κόσμημα στο κεφάλι της, αλλά και πάπυροι, τους οποίους οι ειδικοί επιχειρούν να αναλύσουν και να αποκρυπτογραφήσουν.

ΑΠΟ https://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...