ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2021

O Φιλιατρινός «Μιχαήλ Άγγελος του αμερικανικού Καπιτωλίου» στα Δημοτικά Σχολεία της Τριφυλίας


 8/1/2021
 
Το σπουδαίο ζωγράφο Κωνσταντίνο Μπρουμίδη, με καταγωγή από τα Φιλιατρά, έργα του οποίου κοσμούν το Μέγαρο του Καπιτωλίου στην Ουάσινγκτον των Η.Π.Α., γι’ αυτό και επάξια έχει κερδίσει το προσωνύμιο «Μιχαήλ Άγγελος των Η.Π.Α.», οφείλαμε να γνωρίσουμε στις νέες γενιές και αυτό έγινε μέσα από το εξαιρετικό βιβλίο, του συμπατριώτη μας συγγραφέα Γρηγόρη Χαλιακόπουλου, το οποίο δόθηκε από το Δήμο Τριφυλίας, ως δώρο, στα παιδιά όλων των δημοτικών σχολείων του.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Τριφυλίας, κ. Γεώργιος Λεβεντάκης: «Με την πράξη μου αυτή, έχω σκοπό να διδαχτούν οι μαθητές της Τριφυλίας για το σπουδαίο συμπατριώτη τους, ο οποίος μεγαλούργησε στις Η.Π.Α..
Αν δεν τον τιμήσουμε και δεν τον κάνουμε γνωστό στις νέες γενιές, η σχέση μας μαζί του θα εξασθενήσει σταδιακά. Οφείλουμε λοιπόν, να δώσουμε στους νέους ανθρώπους το κίνητρο να πληροφορηθούν γι’ αυτόν, έτσι ώστε η ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μπρουμίδη να αποτελέσει για τους συμπατριώτες μας, αλλά και για όλους τους Έλληνες, δίδαγμα του αγώνα του προς τη δημιουργία και την παγκόσμια καταξίωση. Είναι αδιανόητο για μένα, ως δήμαρχο Τριφυλίας, να γνωρίζω ότι το βιβλίο του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου παρουσιάζεται στα σχολεία της Αθήνας και της επαρχίας, και να παραμείνω αδρανής σε ότι αφορά τους μαθητές της Τριφυλίας.
Γι’ αυτό και θέλησα να δοθεί, ως δώρο, σε όλα τα παιδιά το εικονογραφημένο βιβλίο που αναφέρεται στον Κωνσταντίνο Μπρουμίδη».

ΑΠΟ https://www.gargalianoionline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη