ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

Χειμώνας: Πώς να προστατέψετε τα οικόσιτα αλλά και τα αδέσποτα ζώα από το κρύο


22 Ιανουαρίου, 2021

Ο χειμώνας μας δείχνει πλέον τα δόντια του και σε πολλά μέρη της Ελλάδας οι θερμοκρασίες είναι πολικές. Τα αδεσποτάκια αλλά και τα οικόσιτα ζώα έχουν αυτή την

εποχή περισσότερη ανάγκη για προστασία. Για να δούμε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε.

ΣΚΥΛΟΣ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Σε μεγάλο μέρος της χώρας, όπως προαναφέραμε, ήδη επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και σε αρκετές περιοχές υπάρχουν πάγος και χιόνι. Για αυτό θα πρέπει να έχετε τα κατοικίδια ζώα σας ασφαλή και ζεστά και να βοηθήσετε αδέσποτα ζώα αν χρειαστεί.

ΕΞΩ ΣΤΟ ΚΡΥΟ

Είδατε κάποιο αδέσποτο σκύλο έξω στο κρύο να τριγυρνά απροστάτευτος; Τα σκυλιά έξω στο κρύο, χωρίς στέγη και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, βρίσκονται σε κίνδυνο από υποθερμία, θάνατο και κρυοπαγήματα. Όσοι πιστεύουν το αντίθετο κάνουν λάθος. Επειδή όμως στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά πώς λειτουργούν τα πράγματα, κάντε εσείς ό,τι μπορείτε. Αν δεν έχετε χώρο στο σπίτι σας να φιλοξενήσετε ένα σκυλάκι του δρόμου τις πολύ παγωμένες μέρες, μπορείτε να του φτιάξετε σπιτάκι, έστω χάρτινο, και να βάλετε μέσα μια παλιά σας κουβέρτα. Είναι κάτι πολύ απλό. Το ξέρουμε ότι κάποιοι ενδέχεται να το πετάξουν. Εσείς φτιάξτε το πάλι και αναζητήστε αυτόν που το έκανε ώστε να του αναφέρετε το νόμο και να συζητήσετε μαζί του. Ναι, το γνωρίζουμε ότι μπορεί να το έχετε ήδη κάνει. Δυστυχώς θα πρέπει να το υπενθυμίζουμε.

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ:

Η παραμέληση ζώου είναι αδίκημα. Ο κάθε δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα στη περιοχή ευθύνης του. Μην αφήνετε ανενόχλητους σε βάρος των ζώων τους πραγματικούς υπεύθυνους για τα αδέσποτα ζώα στην κάθε περιοχή. Παράλληλα επικοινωνήστε και με τη φιλοζωική της περιοχής σας ώστε να αλληλοβοηθηθείτε. Όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι άνθρωποι της φιλοζωικής είναι εθελοντές. Δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα, για όλα τα ζώα. Αυτά που κάνουν ήδη είναι πολλά. Για αυτό θα πρέπει να τηλεφωνούμε στους δήμους και να μην τους αφήνουμε στην ησυχία τους. Πληρώνονται για αυτό που οι εθελοντές κάνουν έτσι.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΙΣ ΠΑΤΟΥΣΕΣ

1. Το καθημερινό περπάτημα στο χιόνι ενδέχεται να βλάψει τις πατούσες του σκύλου σας. Για αυτό θέλει προσοχή.
2. Διατηρήστε επίσης τις πατούσες του ενυδατωμένες για προστασία από αλάτι και χημικά.
3. Βάλτε του παπουτσάκια για να ελαχιστοποιήσετε επαφές με τους επώδυνους κρυστάλλους αλατιού, με αντιψυκτικά και χημικά που χρησιμοποιούνται για λιώσιμο πάγου.

ΟΧΙ και ΝΑΙ

1. OXI

Μην κουρεύετε πολύ το σκύλο σας αυτή την εποχή. Το μακρύτερο τρίχωμα σημαίνει περισσότερη ζεστασιά.

2. ΝΑΙ

Στα κοντότριχα σκυλάκια βάλτε παλτό ή πουλόβερ. Πρέπει να καλύπτονται από τη βάση της ουράς και την κοιλιά για περισσότερη ζεστασιά.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΑ ΜΠΑΝΙΑ

Αν ο σκύλος σας πρέπει να κάνει μπάνιο, ρωτήστε τον κτηνίατρο. Μειώστε τη συχνότητα μπάνιου του όσο μπορείτε κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το στέγνωμα μπορεί να αργεί πολύ. Με το συχνό επίσης πλύσιμο καταστρέφονται τα φυσικά έλαια και δημιουργείται ξηροδερμία. Οπότε ας είμαστε προσεχτικοί.

ΑΠΟ  https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...