ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Συμβάσεις για αθλητικά έργα στη Μεσσηνία


Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021 09:10 

Τέσσερις προγραμματικές συμβάσεις για την υλοποίηση αθλητικών έργων στο νομό, υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, το πρωί του Σαββάτου στο

Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας, με τους Δήμους Μεσσήνης και Τριφυλίας και την ΕΠΣΜ.

Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης υπέγραψε προγραμματικές συμβάσεις: Με τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη για την επισκευή της στέγης στο Κλειστό Γυμναστήριο Γαργαλιάνων. Με τον δήμαρχο Μεσσήνης Γιώργο Αθανασόπουλο για την προμήθεια μεταλλικών κερκίδων, προκατασκευασμένων αποδυτηρίων, καθώς και ηλεκτρολογικού υλικού για το γήπεδο Ανδρούσας, καθώς και για την προμήθεια και τοποθέτηση μεταλλικής λυόμενης κερκίδας στα δημοτικά γήπεδα Βαλύρας και Αγίου Νικολάου Μπούκας. Με τον Βασίλη Σπηλιώτη, πρόεδρο της ΕΠΣΜ (Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μεσσηνίας), για την προμήθεια και τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας.

ΤΡΙΦΥΛΙΑ
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, μετά την υπογραφή της σύμβασης για το Κλειστό Γυμναστήριο Γαργαλιάνων με τον δήμαρχο Τριφυλίας Γ. Λεβεντάκη, σημείωσε, ειδικότερα: “Το προσεχές δεκαήμερο θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για το γήπεδο της Ελαίας και σύντομα αυτή για το αθλητικό κέντρο μέσα στην Κυπαρισσία, σε χώρο που παραχώρησε η Περιφέρεια στον Δήμο Τριφυλίας. Το προσεχές δεκαήμερο, εξ άλλου, θα μεταβώ στην Τριφυλία για την υπογραφή εργολαβικής σύμβασης ύψους 3,5 εκ. ευρώ -επιπλέον χρηματοδότησης από το ΠΔΕ του υπουργείου Υποδομών- που αφορά την επισκευή του κρηπιδώματος στον προσήνεμο μόλο του λιμανιού της Κυπαρισσίας. Ακολουθεί προγραμματική σύμβαση με τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομο για τους ναούς του Αγίου Νικήτα στο Σελλά και του Αγίου Γεωργίου στο Δώριο. Υπενθυμίζω, τέλος, τα οδικά έργα τα οποία, είτε υλοποιούνται ήδη, είτε προγραμματίζονται σύντομα να ξεκινήσουν στον δήμο. Μέχρι το καλοκαίρι οι Τριφύλιοι θα δουν έργα που θα διευκολύνουν και θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους”. Ο κ. Νίκας εξέφρασε προς τον δήμαρχο Τριφυλίας συλλυπητήρια για τον τραγικό θάνατο εργαζόμενου στον δήμο.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γ. Λεβεντάκης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα και τους συνεργάτες του στην περιφερειακή αρχή για την υλοποίηση των υπεσχημένων, προκειμένου -όπως είπε- “η Τριφυλία να βγει από την εγκατάλειψη χρόνων, να ανακάμψει και να βρει την πορεία και τον δρόμο της”. Επιπλέον, ο δήμαρχος αναφερόμενος στο τραγικό γεγονός που έπληξε τον Δήμο Τριφυλίας, δήλωσε ότι “ως δήμος θα στηρίξουμε όπως μπορούμε την οικογένεια του άτυχου υπαλλήλου μας”.

ΜΕΣΣΗΝΗ
Μετά την υπογραφή των συμβάσεων με τον δήμαρχο Μεσσήνης Γ. Αθανασόπουλο για τα έργα στα γήπεδα Ανδρούσας, Βαλύρας και Αγίου Νικολάου στην Μπούκα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επεσήμανε: “Πέρα από την αυτονόητη καλή συνεργασία με τον δήμαρχο Μεσσήνης -και με όλους τους δημάρχους- θα ήθελα να τονίσω το μεγάλο έργο που είναι προγραμματισμένο ή ήδη συντελείται στον Δήμο Μεσσήνης αυτή την περίοδο. Αναφέρομαι στο έργο της αντιδιαβρωτικής προστασίας στην Αίπεια, όπως και στο πολύπαθο και χρονίζον έργο του δρόμου Τζάνε - Καλαμάκι, που πάντως θα το ολοκληρώσουμε. Σήμερα, μάλιστα, ήταν προγραμματισμένο να έλθει συνεργείο στελεχών του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού Covid-19 δεν έγινε δυνατό. Εκτιμώ, πάντως, ότι θα έλθουν την ερχόμενη Παρασκευή. Πέρα από αυτά, η Περιφέρεια χρηματοδοτεί με 300.000 ευρώ τις ανασκαφές στην Αρχαία Μεσσήνη, ενώ θα συμμετάσχει με το μεγαλύτερο ποσοστό στη δαπάνη για τη μελέτη και στη συνέχεια για την κατασκευή του νέου μουσείου στην Αρχαία Μεσσήνη. Ακόμα, όσον αφορά τα οδικά έργα, πρέπει να αναφέρω την ανακατασκευή του δρόμου από τη Μεσσήνη μέχρι τη Λάμπαινα, ενώ το πρώτο έργο που θα ενταχθεί στο αναθεωρημένο ΕΣΠΑ 2014 - 2020, είναι ο δρόμος από τη Λάμπαινα έως την Αρχαία Μεσσήνη. Παράλληλα μελετάμε -και σύντομα ολοκληρώνεται η διαδικασία- τον συνδετήριο δρόμο της Αρχαίας Μεσσήνης με τον αυτοκινητόδρομο, από τη Λάμπαινα μέχρι τον κόμβο Αρφαρών, ένα οραματικό έργο για την περιοχή. Επιπλέον, υπάρχει ο προγραμματισμός για τη γέφυρα στο παραλιακό μέτωπο που θα συνδέσει τους Δήμους Μεσσήνης και Καλαμάτας, την Μπούκα με τη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο. Το ίδιο ισχύει και για τη γέφυρα της Μαυροζούμαινας, που θα ήθελα να την θεμελιώσουμε μέσα στο 2021. Να προσθέσω, επίσης, το εγγειοβελτιωτικό - αρδευτικό έργο στο Τρίκορφο, αλλά και την από κοινού με τον Δήμο Μεσσήνης μελέτη της Περιφέρειας για τη λιμνοδεξαμενή στην ίδια περιοχή, που έρχεται συμπληρωματικά για να βοηθήσει στην άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στο Τρίκορφο. Στον Δήμο Μεσσήνης πρέπει να στηρίξουμε με έργα την αγροτική παραγωγή, με στόχο να αποτρέψουμε την περαιτέρω φυγή του πληθυσμού του, ενώ στον σχεδιασμό μας είναι και η ανάδειξη των πολλών πολιτιστικών μνημείων στην περιοχή του δήμου”.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γ. Αθανασόπουλος ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη και την περιφερειακή αρχή “για το έργο και τη στήριξη των κατοίκων του δήμου -ιδιαίτερα των απομακρυσμένων χωριών- μέσα από έργα που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και εργασίας τους”, σημειώνοντας παράλληλα: “Με τις σημερινές συμβάσεις υλοποιούνται έργα πολύ μεγάλης σημασίας που αποτελούσαν πολύχρονα αιτήματα των κατοίκων των περιοχών και τα οποία αναβαθμίζουν τις εν λόγω αθλητικές εγκαταστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα να αθλείται η νεολαία μας με ασφάλεια. Με την ανάληψη των καθηκόντων τους, ο περιφερειάρχης και η υπ’ αυτόν νέα περιφερειακή αρχή έδωσαν απαντήσεις σε χρόνια ζητήματα του Δήμου Μεσσήνης αναφορικά με μεγάλα έργα υποδομής, όπως η αντιδιαβρωτική προστασία της Αίπειας, αλλά και τα μεγάλα οδικά έργα Μεσσήνη - Λάμπαινα και Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, τα οποία έφτασε επιτέλους η στιγμή να υλοποιηθούν. Σημαντικά είναι και τα έργα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, τα οποία μπαίνουν πλέον σε τροχιά υλοποίησης”.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, μετά την υπογραφή της σύμβασης για το αθλητικό κέντρο της ΕΠΣ Μεσσηνίας με τον πρόεδρο της Ενωσης Β. Σπηλιώτη, τόνισε: “Σήμερα εκπληρώνουμε μια μεγάλη υποχρέωση προς την αθλούμενη νεολαία, την ΕΠΣΜ και τα σωματεία - μέλη της υπογράφοντας για το έργο ανακατασκευής στο γήπεδο της Ενωσης στον Κορδία, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, δαπάνης 350.000 ευρώ. Ωστόσο, θα διαθέσουμε και όσα επιπλέον χρήματα απαιτούνται ώστε αυτός ο εμβληματικός χώρος να βρεθεί στο επίπεδο που αρμόζει να βρίσκεται. Θα ήθελα να σημειώσω ότι από την αρχή της θητείας μας έχουμε δείξει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αθλούμενη νεολαία. Υπενθυμίζω ότι όσον αφορά την περιοχή της Καλαμάτας έχει ήδη εγκριθεί πίστωση 300.000 ευρώ για την πρώτη φάση αναβάθμισης του γηπέδου του ιστορικού Μεσσηνιακού. Εχουν εγκριθεί επίσης και 500.000 ευρώ για τη διαμόρφωση του χώρου στάθμευσης, δυτικά από το Δημοτικό Στάδιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, στη γενική συντήρηση και ανακατασκευή του οποίου θα προχωρήσουμε αμέσως μετά. Παράλληλα, προγραμματίζεται μια σειρά από αθλητικά έργα, μικρά και μεγαλύτερα, σε όλη τη Μεσσηνία.
Υπενθυμίζω, επίσης, ότι όσον αφορά τα προβλήματα που αντικειμενικά αντιμετωπίζουν οι ομάδες των εθνικών κατηγοριών διαφόρων αθλημάτων -λόγω της μη τέλεσης αγώνων εξαιτίας της πανδημίας Covid-19-, η Περιφέρεια εκταμίευσε ένα σημαντικό ποσό, το οποίο και διέθεσε σε περίπου 100 σωματεία εθνικών κατηγοριών και στις 5 περιφερειακές ενότητες. Δεσμευόμαστε δε ότι θα κάνουμε και επιπλέον ενέργειες για τη στήριξη των σωματείων, όλων των αθλημάτων”.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ Β. Σπηλιώτης, παρουσία και του αντιπροέδρου Ηλία Αλεξανδρόπουλου, εξέφρασε ευχαριστίες προς τον περιφερειάρχη Π. Νίκα και την περιφερειακή αρχή, χαρακτηρίζοντας “ιδιαίτερα σημαντική τη σημερινή ημέρα, καθώς βαίνει προς υλοποίηση ένα έργο που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη διοίκηση της Ενωσης”.

ΑΠΟ https://eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...