ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΖΟΟΜ Μανουήλ Πανσέληνος: Οι Βυζαντινές τοιχογραφίες του Αγιογράφου του Αγίου Ορους, με ένα κλικ


11|01|2021 | 10:24
Εργο του Μανουήλ Πανσέληνου


NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο διαδίκτυο μία συζήτηση αφιέρωμα στο έργο του αγιογράφου Μανουήλ Πανσέληνου.

Στις Καρυές του Αγίου Όρους, βρίσκεται ίσως το πιο συγκλονιστικό δημιούργημα της

βυζαντινής ζωγραφικής τέχνης. Οι τοιχογραφίες του Πρωτάτου, το απαράμιλλο επίτευγμα της Παλαιολόγειας Αναγέννησης, που η παράδοση αποδίδει στον εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενο Μανουήλ Πανσέληνο.
Γνωριμία στο διαδίκτυο με την Βυζαντινή τέχνη του Πανσέληνου

Το όνομα του Πανσέληνου έκτοτε έχει συνδεθεί με ό,τι πιο υψηλό έχει να επιδείξει η βυζαντινή τέχνη. Το έργο του θεωρήθηκε ένα καλλιτεχνικό αρχετυπικό σύνολο που λειτουργεί ως οικουμενικό σχολείο για όλους τους αγιογράφους, μια θεμελιώδης κανονιστική αρχή που αποτελεί τον φάρο για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η εκκλησιαστική ζωγραφική τέχνη, μια κίνηση επιστροφής στην παράδοση που πήρε ακόμη και πολεμικό χαρακτήρα, όταν η βυζαντινή τέχνη απειλήθηκε να αλλοιωθεί από ξενόφερτα δυτικά στοιχεία.
 


εικονα
Ο Μανουήλ Πανσέληνος, Βυζαντινός ζωγράφος, έζησε γύρω στο 13ο με 14ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Περίφημες είναι οι τοιχογραφίες του στο ναό του Πρωτάτου στο Άγιο Όρος. Γι` αυτό ακριβώς το έργο του θεωρήθηκε δίκαια ο δημιουργός της «Μακεδονικής Σχολής» και παραλληλίστηκε από πολλούς με τον Τζιότο και το Ραφαήλ

Ο Πανσέληνος δεν είναι απλά ένας ζωγράφος αλλά ένας μύθος της βυζαντινής ζωγραφικής παράδοσης. «Επειδή όμως πολλές φορές οι μύθοι υπάρχουν μέχρι να καταρριφθούν, ας θέσουμε το καίριο ερώτημα: -Υπήρξε ποτέ ο Μανουήλ Πανσέληνος; Κι αν όχι ποιος ή ποιοι μεγαλοφυείς καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν τις μοναδικές τοιχογραφίες του Πρωτάτου; Σε αυτό το ερώτημα θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως μέσα από την τεκμηριωμένη αφήγηση του Τάσου Παπαδόπουλου την Τρίτη 12 Ιανουαρίου στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat» αναφέρουν οι διοργανωτές.
 


εικονα
Ο Ιησούς Αναπεσών, έργο που αποδίδεται στον Πανσέληνο

Ώρα: 19:00, Πλατφόρμα Zoom, συμμετοχή: 7 ευρώ, κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com

Ο Μανουήλ Πανσέληνος γεννήθηκε τον 13ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη και ήταν ο σημαντικότερος αγιογράφος της μακεδονικής σχολής και από τους σπουδαιότερους της παλαιολόγειας αναγέννησης. Έργα του είναι αγιογραφίες σε μοναστήρια του Αγίου όρους όπως στην μονή Βατοπεδίου, της Λαύρας, του Πρωτάτου και στις Καρυές. Πολλοί συγκρίνουν τα εργα του με αυτά του Τζιόττο και του Ραφαήλ.
 


εικονα
Αναζητώντας την ιστορία του Μανουήλ Πανσέληνου, Τρίτη 12 Ιανουαρίου στην πολιτιστική πλατφόρμα Rembrandt and the Cat

Η διαδικτυακή πλατφόρμα πολιτισμού Rembrandt and the Cat (διαδικτυακή μετεξέλιξη της πολιτιστικής εταιρείας Thessaloniki Walking Tours) ξεκίνησε τις δράσεις της την Άνοιξη του 2020. Στόχος της είναι η δημιουργία διαδικτυακών πολιτισμικών προϊόντων (σεμινάρια λογοτεχνίας, τέχνης και ιστορίας, δημόσιες συζητήσεις, εικονικές περιηγήσεις και ταξίδια, διαδικτυακές παραστάσεις και performances κ. α.)

«Το αίνιγμα του Μανουήλ Πανσέληνου», Τρίτη 12 Ιανουαρίου, 19:00, Πολιτιστική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Rembrandt and the Cat


Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/politismos/panselinos-dimioyrgia-agiografoy-me-ena-klik

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.