ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

ΙnvestEU: Οι πρώτες επενδύσεις στην Ελλάδα που θα γίνουν με εγγυήσεις του νέου ευρωπαϊκού ταμείου


Βρυξέλλες: Νίκος Μπέλλος

Επενδυτικά σχέδια άνω των 400 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει την επταετία 2021-2027 το ΙnvestEU, που συμφωνήθηκε χθες μεταξύ της γερμανικής Προεδρίας (εκπροσωπεί τα κράτη

μέλη) και της Ευρωβουλής.

Το νέο ταμείο, που θα διαδεχθεί το λεγόμενο επενδυτικό πακέτο-Γιούνκερ, θα ενεργοποιηθεί μόλις εγκριθεί το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλαδή ο κοινοτικός προϋπολογισμός για την επταετία 2021-2027, που παραμένει προς το παρόν «μπλοκαρισμένος» από την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Στις διαπραγματεύσεις γερμανικής Προεδρίας και Ευρωβουλής, οι ευρωβουλευτές πέτυχαν την αύξηση του ποσού των εγγυήσεων από τα 23,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε η κοινή θέση του Συμβουλίου σε 26 δισ. ευρώ. Το παραπάνω ποσό θα αποτελέσει αντικείμενο μόχλευσης στις αγορές και μαζί με τη συμμετοχή του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναμένεται να συγκεντρώσει πάνω από 400 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, με απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, η δραστηριότητα του InvestEU επεκτείνεται πέρα από τους τέσσερις πυλώνες που είχε προτείνει η Κομισιόν, θα χορηγήσει δάνεια και σε επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού.

Tο νέα ταμείο θα στηρίξει επενδύσεις και στις λεγόμενες περιοχές μετάβασης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050. Στις εν λόγω περιοχές που εξαρτώνται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα-λιγνίτη, από τον οποίο θα πρέπει να αποδεσμευθούν τα επόμενα χρόνια, εντάσσονται από ελληνικής πλευράς η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.

Οι επενδύσεις θα εμπίπτουν σε τέσσερις τομείς πολιτικής οι οποίοι αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες πολιτικής και θα προσφέρουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την Ε.Ε. Η εγγύηση των 26 δισ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής ανά πυλώνα:

* 37,8% ή 9,9 δισ. ευρώ για βιώσιμες υποδομές,

* 25,1% ή 6,6 δισ. ευρώ για έρευνα, καινοτομία και ψηφιοποίηση,

* 26,4% ή 6,9 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις,

* 10,6% ή 2,8 δισ. ευρώ για κοινωνικές επενδύσεις και δεξιότητες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν κεφαλαιακή στήριξη στις ΜμΕ που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του κορονοϊού. Πέτυχαν επίσης να διασφαλίσουν ότι οι στρατηγικές επενδύσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, ιατρικών προμηθειών και συσκευών ζωτικής σημασίας σε περιόδους πανδημίας, καθώς και την παραγωγή τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών, εξαρτήματα και συσκευές στην Ε.Ε.

Το InvestEU θα χρηματοδοτεί έργα που μπορούν να αποδείξουν τον θετικό τους αντίκτυπο σε περιβαλλοντικούς, κλιματικούς και κοινωνικούς όρους. Επιπλέον, τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να υπόκεινται στην αρχή της μη πρόκλησης υλικής ζημίας, δηλαδή δεν πρέπει να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς στόχους της Ε.Ε.

Ενοποιώντας όλα τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά μέσα, το InvestEU βασίζεται στην επιτυχία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), δηλαδή το λεγόμενο και «πακέτο Γιούνκερ», το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 2015 με σκοπό την αύξηση των επενδύσεων και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης στην Ε.Ε., σε μια περίοδο που η Ευρώπη βρισκόταν ακόμη σε στάδιο ανάκαμψης από τη χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση.

Κύριος επενδυτικός εταίρος θα είναι ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ο οποίος έχει υλοποιήσει και διαχειρίζεται το ΕΤΣΕ. Επιπλέον, οι εθνικές αναπτυξιακές τράπεζες και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχουν άμεση πρόσβαση στην εγγύηση της Ε.Ε.

Σημαντικό στοιχείο της πρότασης που δεν προβλεπόταν στο πακέτο-Γιούνκερ είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να δώσουν ως εγγύηση κονδύλια μέχρι 5% από τα ποσά που τους αναλογούν από τα ταμεία συνοχής, ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο μόχλευσης και να πολλαπλασιάσουν το συνολικό ποσό της επένδυσης εντός της ενδιαφερόμενης χώρας.

Ο Κόμβος Επενδυτικών Συμβουλών InvestEU θα ενσωματώσει τις 13 διαφορετικές συμβουλευτικές υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος σε μία ενιαία υπηρεσία με σκοπό την παροχή συνδρομής για την ανάπτυξη έργων. Θα παρέχει τεχνική υποστήριξη και βοήθεια προκειμένου να συμβάλει στην προετοιμασία, την ανάπτυξη, τη διάρθρωση και την υλοποίηση έργων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ικανοτήτων.

Η Πύλη Επενδυτικών Εργων θα φέρνει σε επαφή επενδυτές και φορείς υλοποίησης έργων, παρέχοντας μια εύκολα προσβάσιμη και φιλική στον χρήστη βάση δεδομένων έργων, η οποία προσδίδει μεγαλύτερη ορατότητα και δίνει στους επενδυτές τη δυνατότητα να βρίσκουν επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα ή την τοποθεσία που τους ενδιαφέρει.

Οι επενδυτές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση απευθείας στην ΕΤΕπ, τις εθνικές ή περιφερειακές αναπτυξιακές τους τράπεζες ή στα εθνικά γραφεία άλλων χρηματοδοτικών εταίρων όπως η ΕΤΑΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα ή η Τράπεζα του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Οι ΜμΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλουν αιτήσεις στις τοπικές εμπορικές ή δημόσιες τράπεζες των οποίων τα χρηματοδοτικά προϊόντα καλύπτονται από την εγγύηση της Ε.Ε. στη χώρα ή την περιφέρειά τους. Ο τοπικός ενδιάμεσος φορέας θα πληροφορεί τους ενδιαφερομένους κατά πόσον ένα συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πρόγραμμα καλύπτεται από το Ταμείο InvestEU.

ΑΠΟ https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.