ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Γιατί κάποιες γάτες αντιπαθούν τους σκύλους; Υπάρχει ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από αυτό


22 Νοεμβρίου, 2020

Οι γάτες και οι σκύλοι έχουν σταματήσει πλέον να είναι άσπονδοι εχθροί. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάποιες γάτες δεν θέλουν τους σκύλους με τίποτα. Δεν τους γουστάρουν, για να

πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Πολλές πάλι κοιμούνται μαζί, τρώνε μαζί και παίζουν μαζί τους χωρίς κανένα πρόβλημα. Ας δούμε τι συμβαίνει με αυτή την μπερδεμένη σχέση και τι μπορούμε να κάνουμε για να την κάνουμε ξεμπερδέψουμε.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Γιατί κάποιες γάτες μισούν του σκύλους; Υπάρχει ιστορία πίσω από αυτό.

Τα σκυλιά, όπως γνωρίζουμε, είναι απόγονοι των λύκων. Οι λύκοι είναι από τη φύση τους κοινωνικά ζώα. Ζουν σε αγέλες και τηρούν κάποιες αρχές. Από την άλλη οι γάτες κατάγονται από τις αραβικές αγριόγατες, που ήταν πολύ μοναχικά ζώα. Τα χρόνια πέρασαν, ο άνθρωπος εξημέρωσε τους σκύλους και τις γάτες, όμως τα γονίδια παρέμειναν γονίδια. Το καθένα λοιπόν από τα δυο αυτά κατοικίδια κληρονόμησε και κάποιες συνήθειες από τους προγόνους του. Οι σκύλοι έχουν το ένστικτο να κυνηγούν κάτι, ακόμα και όταν παίζουν. Οι γάτες το μισούν αυτό. Δεν θέλουν με τίποτα να κυνηγούνται. Επίσης οι σκύλοι πάνε αμέσως με τα νερά σου και γίνονται φίλοι. Οι γάτες από την άλλη θα το “φιλοσοφήσουν” πολύ. Μόλις γνωρίσουν κάποιον, θα κάνουν ένα βήμα πίσω και θα εκτιμήσουν την κατάσταση. Όσο και αν σας φαίνεται αστείο, αν έχετε μελετήσει τα δυο αυτά ζώα, θα δείτε ότι αυτές οι συμπεριφορές είναι πραγματικότητα. Ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι δεν συμπαθούν τις γάτες είναι αυτός, το ότι δεν γίνονται αμέσως φίλοι (παρεμπιπτόντως αυτή είναι και η μοναδικότητα των γάτων, το να είναι δηλαδή επιλεκτικές).

Εμείς πρέπει να βοηθήσουμε για να τα βρουν

Σύμφωνα με την Amy Shojai, ειδική στα θέματα συμπεριφοράς των κατοικίδιων, τα πάντα έχουν να κάνουν με τη δική μας συμπεριφορά: ” Οι γάτες και οι σκύλοι, σε αντίθεση με πολλά άλλα ζώα, καλοδέχονται κάποιον ως μέλος της ζωής τους. Προσεκτικές κινήσεις και έξυπνη στρατηγική από μέρους σας θα φέρει τα αποτελέσματα που επιθυμείτε. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αυτά τα δύο ζώα είναι διαφορετικά. Αντιδρούν διαφορετικά και επικοινωνούν διαφορετικά. Και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το σεβαστούμε. Εμείς πρέπει να ερμηνεύουμε τη συμπεριφορά τους και όχι να προσπαθούμε να αλλάξουμε το χαρακτήρα τους. Θα θέλαμε οι άλλοι να αλλάξουν το δικό μας;

Οι γάτες θέλουν απαραιτήτως το χώρο τους και τα δικά τους πράγματα, όπως ονυχοδρόμιο για τα νύχια τους, δέντρα που σκαρφαλώνουν, γωνιές που να είναι σε ψηλό μέρος και να μην μπορούν να τις φτάσουν οι σκύλοι. Το δικό τους χώρο, το βασίλειό τους. Για να έχουν την ησυχία τους αλλά και να μπορούν να ελέγχουν τις καταστάσεις από ψηλά.  Τα σκυλιά από την άλλη θέλουν και αυτά το δικό τους χώρο, που να είναι κοντά μας. Να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου, να είναι μαζί με κάποιους. Παθαίνουν να είναι μέλη της οικογένειάς μας και να εξαρτώνται από εμάς.

Ο τρόπος που φέρνουμε σε επαφή για πρώτη φορά τα δυο αυτά ζώα είναι σημαντικός

Όπως συμβαίνει και με πολλούς ανθρώπους, έτσι και ο σκύλος και η γάτα χρειάζονται το χρόνο τους μέχρι να αποδεχτεί ο ένας τον άλλον. Ο βασικός λόγος που χρειάζονται χρόνο αλλά και σωστό χειρισμό είναι γιατί αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα πράγματα. Έχουν διαφορετικές ανάγκες και διαφορετικά ερεθίσματα.

Το να φέρουμε για πρώτη φορά μια γάτα σε επαφή με ένα σκύλο σε ένα χώρο δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Δεν είναι όμως και το πιο δύσκολο. Τι κάνουμε λοιπόν;

Αρχικά ελέγχουμε ότι υπάρχει διέξοδος, ανοιχτή πόρτα, για παράδειγμα, ώστε αν η γάτα στρεσαριστεί, να μπορεί να φύγει. Κρατάμε με λουρί το σκύλο, για να ελέγξουμε τις αντιδράσεις του. Αν αυτός, μόλις δει τη γάτα, τρέξει μπροστά νευρικά, εμείς πρέπει να τον συγκρατήσουμε για να καταλάβει ότι αυτό απαγορεύεται. Περιμένουμε να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να αλλάξει συμπεριφορά. Σταδιακά τον πηγαίνουμε προς τη γάτα χαλαρώνοντας λίγο το λουρί. Και του δίνουμε κάποια λιχουδιά για να συνδυάσει αυτή τη γνωριμία με κάτι καλό αλλά και να χαλαρώσει. Περνώντας η ώρα η γάτα θα μάθει ότι πρέπει να μοιράζεται το χώρο με άλλο ζώο, το σκύλο δηλαδή. Και χωρίς να κινδυνεύει. Εδώ αξίζει να σας πούμε και πάλι ότι όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και τρόπο. Πρέπει να αφιερώσετε χρόνο.

Στη συνέχεια, μετά την πρώτη επαφή, χωρίστε τα ζώα σε δυο διαφορετικά μέρη, όπου ανάμεσά τους θα υπάρχει εμπόδιο ώστε να έρχονται μεν σε επαφή, να μην μπορούν όμως να τσακωθούν μεταξύ τους. Σε καμιά περίπτωση μη φέρετε, στην αρχή, τη γάτα σε πολύ κοντινή επαφή με το σκύλο, face to face, που θα λέγαμε. Μπορεί να γίνει η αρχή μιας πολύ κακής σχέσης.

Η ηλικία των ζώων που γνωρίζονται για πρώτη φορά έχει σημασία  

Δύο ζώα έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα πάνε καλά αν και τα δυο είναι πολύ μικρά. Γιατί θα μάθουν μαζί τη ζωή, θα εξερευνήσουν τον κόσμο, θα παίξουν και θα δημιουργήσουν φιλίες. Όταν τα ζώα είναι μικρά, έχουν περισσότερες δυνάμεις να κάνουν πράγματα, περισσότερες αντοχές και περισσότερη ανάγκη για φιλίες και…κοινωνικές σχέσεις.

Όσο αφορά τη ράτσα, η αλήθεια είναι ότι κάποια σκυλιά δεν τα πάνε και ιδιαίτερα καλά με τις γάτες.

Ετοιμάζουμε κατάλληλα το σπίτι

Δημιουργήστε την κατάλληλη ατμόσφαιρα, το κατάλληλο περιβάλλον και οπλιστείτε με πολλή υπομονή. Όλα σχεδόν εξαρτώνται από εσάς. Οπότε έχουμε και λέμε:

-Τοποθετούμε ένα εμπόδιο ανάμεσα στους δυο χώρους που θα μείνουν αρχικά τα ζώα. Για να μπορούν να γνωριστούν, να μυρίσουν το ένα το άλλο και να μη γίνει σφαγή. Τα έχουμε εκεί όσο χρειαστεί. Δώστε τους χρόνο.

-Τα ζώα πρέπει να είναι στειρωμένα. Ή να στειρωθούν άμεσα. Δεν χρειάζεται εδώ επεξήγηση. Η στείρωση επιβάλλεται ούτως ή άλλως.

-Βάλτε κοντά τους τα μπολάκια με το φαγητό και το νερό τους ώστε να μη στρεσάρονται και με αυτό. Στη γάτα μην ξεχάσετε την άμμο υγιεινής. Είναι πολύ βασική για αυτή.

-Κάντε βόλτες με το σκύλο σας, γυμνάστε τον, κουράστε τον για να μην έχει πολλή ενέργεια όταν βλέπει τη γάτα.

Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις μια σχέση ανάμεσα σε γάτα και σε σκύλο. Και αν δεν μπορείς να την κάνεις τέλεια, μπορείς σίγουρα να την κάνεις καλύτερη. Καλή επιτυχία.

ΑΠΟ https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.