ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Συγκίνηση για το ελάφι που ζει με βέλος καρφωμένο στο κεφάλι. Δεν το αφαιρούν για να μείνει ζωντανό (βίντεο)


Dec 18, 2020

«Ήταν πολύ δύσκολο να το βλέπεις», είπε η Λι-Αν Κάρβερ φωτογράφος άγριας ζωής στην πόλη της Kenora, η οποία ονόμασε το νεαρό ζώο. «Φωτογραφίζω ζώα εδώ και χρόνια και

υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στον Κάροτ. Δεν μοιάζει με κανένα ελάφι που έχω γνωρίσει ποτέ». Τώρα η Κάρβερ προσπαθεί να μοιραστεί με τον κόσμο την σοβαρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Κάροτ, έχοντας την ελπίδα ότι θα καταφέρει να σώσει το τραυματισμένο ελάφι. Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Κάρος, ο οποίος ήταν ορφανός ως ελαφάκι, επισκέπτεται την Κάρβερ και τον σύζυγό της στην αυλή τους.

«Είναι πολύ ευγενικός και στοργικός», είπε η Κάρβερ. Αλλά την περασμένη εβδομάδα ο σύζυγος της είδε ότι το ελάφι τραυματισμένο. Όταν εκείνη βγήκε στη χιονισμένη αυλή για να ελέγξει τι συμβαίνει, είδε ένα μαύρο βέλος με λαμπερό πράσινο φτερό σφηνωμένο στο κεφάλι του Κάροτ. Παρά τον σοκαριστικό τραυματισμό, ωστόσο, το ελάφι φαινόταν να μην ενοχλείται. Μάλιστα, όταν πλησίασε την Κάρβερ για να μυρίσει το χέρι της, η φωτογράφος δεν είδε αίμα ή σημάδι μόλυνσης. «Ήταν πολύ ενοχλητικό να το βλέπεις», είπε η Κάρβερ τονίζοντας ωστόσο ότι παρόλα αυτά το ελάφι συμπεριφέρονταν ως συνήθως. …

Τοπικοί αξιωματούχοι υποσχέθηκαν στην Κάρβερ ότι δεν θα ευθανατώσουν το τραυματισμένο ελάφι, αλλά κυνηγοί και άλλοι αρμόδιοι συμβούλευσαν να μην αφαιρεθεί το βέλος. Επειδή το βέλος προλαμβάνει πιθανώς την αιμορραγία, η εξαγωγή του θα μπορούσε να ανοίξει ξανά την πληγή στο κεφάλι του και να προκαλέσει μόλυνση, εξηγεί ο Guardian. Το απόγευμα της Τετάρτης, αστυνομικοί και προσωπικό από την υπηρεσία φυσικών πόρων βρέθηκαν στο σπίτι της Κάρβερ ελπίζοντας να κόψουν το βέλος. Τελικά, μετά από πολλές προσπάθειες να ηρεμήσουν το ελάφι, κατάφεραν να κόψουν ένα κομμάτι από το πάνω μέρος του βέλους. Η Κάρβερ εξέφρασε την ελπίδα να μην επιδεινωθεί η πληγή. Όπως εξηγεί ο Guardian, πριν από τέσσερα χρόνια, η πόλη της Kenora πέρασε έναν νόμο που επιτρέπει στους κατοίκους να πυροβολούν ελάφια με τόξα εντός των ορίων της πόλης. Η Κάρβερ έχει δημιουργήσει μία σελίδα στο Facebook με όνομα «Carrot the Magic Deer» και έχει λάβει μηνύματα υποστήριξης από όλο τον κόσμο….


ΑΠΟ https://fanpage.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: