ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Οι γάτες κουνάνε την ουρά τους με διάφορους τρόπους; Ξέρετε τι θέλουν κάθε φορά;


22 Δεκεμβρίου, 2020

Οι ειδικοί στη συμπεριφορά των λατρευτών μας γάτων αναφέρουν ότι η ουρά παίζει σημαντικό ρόλο στο να τις κατανοήσεις. Ο τρόπος που την κουνάνε δείχνει τη διάθεσή τους

ανά πάσα στιγμή. Και εμείς πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη.

Ο Dr. Carlo Siracusa, βοηθός καθηγητή στην κτηνιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, αναφέρει στο National Geographic ότι η ουρά σε συνδυασμό με τη στάση του σώματος είναι το κλειδί για την κατανόηση αυτών των ιδιαίτερων και μοναδικών πλασμάτων.

Όταν, για παράδειγμα, μια γάτα είναι σαν να κοιμάται αλλά κουνάει την ουρά της και τη χτυπάει κάτω, αυτό σημαίνει ότι είναι μεν χαλαρή, όμως έχει και το μυαλό της κάπου εκεί γύρω, σε κάποιον ήχο, σε κάποια κίνηση. Όταν την κουνάει σαν μαστίγιο, κάτι που αποκλείεται να μην έχουμε δει, σημαίνει ότι είναι αλέρτ και νευριασμένη. Τότε καλύτερα να μην την ακουμπήσεις καθώς είναι κάτι που δεν το επιθυμεί εκείνη τη στιγμή. Και οφείλεις να υπακούσεις.

Σε μια ήρεμη γάτα η τελείως όρθια ουρά που γίνεται μετά σαν άγκιστρο δείχνει ότι σας καλωσορίζει. Αντίθετα μιας επιθετικής γάτας η ουρά κινείται πολύ γρήγορα.

Όταν οι γάτες νιώθουν φόβο, κάνουν καμπούρα και ξεφυσούν. Αυτό είναι κάτι που μας προκαλεί γέλιο. Έτσι δεν είναι; Αν τώρα η ουρά κρέμεται προς τα κάτω, η γάτα είναι σε άμυνα.

Και ενώ οι κινήσεις της ουράς είναι λίγο μπερδεμένες ως προς το τι ακριβώς εννοεί, αν συνδυαστούν με τη στάση του σώματος και τις κινήσεις αυτού, τότε μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τι θέλει η γατούλα μας να μας πει.

Να δούμε ένα παράδειγμα: Αν μια γάτα, εκεί που κάθεται ξαφνικά τρέχει πέρα δώθε σε ένα χώρο, αυτό σημαίνει ότι νιώθει φόβο, αναστάτωση ή περιέργεια. Και δεν πρέπει να τη στρεσάρουμε πιο πολύ.

Γενικά οι γάτες χρειάζονται ερεθίσματα. Όταν βρίσκονται έξω, είτε σε κήπο είτε σε αυλή είτε στο δρόμο, κυνηγούν ή ανεβαίνουν σε δέντρα. Και ενώ τα σπίτια μας είναι πιο ασφαλή για εκείνες, εν τούτοις δεν έχουν πολλά ερεθίσματα για αυτές. Τα διάφορα παιχνίδια που τους παίρνουμε είναι για το λόγο αυτό. Να “κυνηγήσουν”.

Ο ειδικός στη συμπεριφορά των γάτων καθηγητής του πανεπιστημίου του Tufts, της Μασαχουσέτης, Nick Dodman, αναφέρει: “Οι γάτες θέλουν να κυνηγήσουν. Έπειτα να ξαπλώσουν και να κοιμηθούν για πολλές ώρες ώστε να πάρουν δυνάμεις για να συνεχίσουν το κυνήγι. Αυτό προστάζει η φύση τους. Αυτό έκαναν όταν ήταν στη φύση τους. Βέβαια όταν είναι στο σπίτι, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Για αυτό καλό είναι να τις παίζετε εσείς ή να τους έχετε παιχνίδια να εξασκούνται μόνες τους”.

Τέλος υπάρχουν γάτες που έχουν “σκυλίσια” συμπεριφορά. Αυτό σίγουρα θα το έχετε είτε δει είτε ακούσει. Μπορούν, για παράδειγμα, να “κλέψουν” ρούχα ή κάλτσες του κηδεμόνα τους και να τα πάνε κάπου. Αυτό, όπως γνωρίζουμε, είναι χαρακτηριστική συμπεριφορά των σκύλων.

ΑΠΟ  https://petpet.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.