ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Παγκόσμιο Βραβείο Δασκάλου: 1 εκ. σε Ινδό που έκανε μάθημα σε φτωχά κορίτσια - Χάρισε το μισό έπαθλο

 
news247

Ο Ranjitsinh Disale ήταν ο φετινός νικητής του ενός εκατομμυρίου καθώς αναδείχτηκε καλύτερος δάσκαλος του κόσμου για τα μαθήματα σε φτωχά κορίτσια. Χάρισε το μισό έπαθλο στους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους.

Η αντίδραση του Ranjitsinh Disale, όταν άκουσε το όνομά του από τον Stephen Fry ήταν... όλα τα λεφτά! Πόσα; 1 εκατομμύριο δολάρια, όσα αντιστοιχούν δηλαδή στο έπαθλο του καλύτερου δασκάλου της χρονιάς, από τον διαγωνισμό παγκόσμιας εμβέλειας του ιδρύματος Varkey.

Ο Ινδός δάσκαλος, καθισμένος ανάμεσα στα αγαπημένα του πρόσωπα, έπιασε το πρόσωπό του και έβγαλε ένα παρατεταμένο επιφώνημα ενθουσιασμού για τη διάκρισή του στο Global Teacher Prize, το οποίο και κέρδισε μεταξύ 12.000 υποψηφιοτήτων και εννέα ακόμη τελικών διαγωνιζόμενων για τη διδασκαλία φτωχών κοριτσιών σε ένα χωριό της Μαχαράστρα.

Ο Ranjitsinh Disale βρέθηκε εκεί με μοναδικό κίνητρο την ανιδιοτέλειά του και άρχισε να διδάσκει σε ένα δημοτικό σχολείο (για την ακρίβεια σε ένα υποβαθμισμένο κτίριο δίπλα σε χωράφια) και σε μικρά κορίτσια που δεν έχουν πρόσβαση στη γνώση. Μετέφρασε βιβλία, εισήγαγε ψηφιακά εργαλεία εκμάθησης και βρήκε εξατομικευμένα προγράμματα για κάθε μαθήτρια. Μέθοδοι που, όπως αναφέρουν άνθρωποι της UNESCO, μπορούν να βοηθήσουν στη διάδοση της γνώσης στη χώρα, καθώς η κωδικοποίηση QR έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιείται από πολλά σχολεία της Ινδίας.

Τι άλλο έκανε ο Ινδός δάσκαλος; Αποφάσισε να χαρίσει το μισό του έπαθλο στους άλλους εννέα φιναλίστ, οι οποίοι πλέον θα μοιραστούν από 55.000 δολάρια.

ΑΠΟ https://www.news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.