ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι!


Ημέρες νηστείας ακόμα και φυσικά δε λέμε όχι στα γλυκά. Δεν είναι δυνατόν φίλες μου να απαρνηθούμε έτσι απλά αυτήν την απόλαυση από τη ζωή μας επειδή το γάλα και τα αυγά λείπουν για λίγο από το διατροφολόγιο μας. Δεν πειράζει όμως γιατί τα νηστίσιμα γλυκά είναι εδώ για να μας σώσουν από τις σοβαρές μας υπογλυκαιμίες.

Εγώ την έχω μια αγάπη στο ταχίνι και το τρώω και καθημερινά στο πρωινό μου για να έχω ενέργεια. Έτσι αποφάσισα να το κάνω κέικ. Και ξέρεις τι απλή που είναι η συνταγή; Α, δε φαντάζεσαι! Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι και από πάνω γλάσο ζάχαρη άχνη. Σε έχω τρελάνει το ξέρω. Πάμε να σου πω τι και πως να την κάνεις αμέσως.

Κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 400γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 300γρ. ταχίνι
  • 350ml. χυμό πορτοκάλι (φρεσκοστυμμένο)
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια

για το γλάσο:

  • 200γρ. ζάχαρη άχνη
  • 3κ.σ νερό
  • και λίγο ξύσμα από πορτοκάλι

Εκτέλεση:

Ξεκίνα χτυπώντας το ταχίνι με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα. Χτύπα για 2-3 λεπτά μέχρι να χτυπηθεί καλά η ζάχαρη και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στη συνέχεια, χαμήλωσε την ένταση από το μίξερ και ξεκίνα να ρίχνεις λίγο λίγο το αλεύρι. Συνέχισε να χτυπάς μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Άδειασε το μείγμα σε ταψάκι του κέικ- λάδωσε και αλεύρωσε ελαφρώς- και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 για μία ώρα. Το νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και χυμό πορτοκάλι είναι έτοιμο και πάμε για το γλάσο.

Ρίξε σε ένα μπολ κοσκινισμένη την άχνη ζάχαρη και ρίξε λίγο ξύσμα από πορτοκάλι και το νερό. Ξεκίνα να ανακατεύεις μέχρι να γίνει ένα ωραίο γυαλιστερό γλάσο. Μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νερό, πρόσθεσε. Περίχυσε το γλάσο σου πάνω από το κέικ με ταχίνι και πορτοκάλι και άφησε το να στεγνώσει για 20 λεπτά. Είσαι έτοιμη να το απολαύσεις.

Για ακόμα πιο πλούσια γεύση μπορείς να βάλεις ταχίνι με πορτοκάλι γεύση- θα το βρεις στα σούπερ μάρκετ. Για εσένα που λατρεύεις τα σοκολατένια γλυκά, μπορείς να προσθέσεις στο μείγμα σου κακάο, αλλά έχε το νου σου μήπως χρειαστείς παραπάνω χυμό πορτοκάλι- μη βγει πολυ σφιχτό το μείγμα. Τέλος, στο γλάσο μπορείς να βάλεις αντί για νερό, την ίδια ποσότητα σε χυμό πορτοκάλι.

ΑΠΟ https://www.ediva.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...