ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Προσέχουμε: Γιατί τα φωτιστικά από αλάτι Ιμαλαΐων μπορεί να προκαλέσουν θάνατο στη γάτα μας


26 Νοεμβρίου, 2020

Το αλάτι Ιμαλαΐων, όπως πολλοί γνωρίζουμε, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Είναι αλάτι χρώματος ροζ και πολλοί το χρησιμοποιούμε στη θέση του κανονικού επιτραπέζιου

αλατιού. Εκτός όμως από τη χρήση στα τρόφιμα, το αλάτι αυτό χρησιμοποιείται επίσης και σε λάμπες και φωτιστικά.

Τα φωτιστικά αυτά είναι μεγάλα κομμάτια από καθαρό αλάτι Ιμαλαΐων, με μια μικρή λάμπα μέσα. Μπορεί να είναι μεγάλα κομμάτια αλατιού ή κομμάτια που βρίσκονται σε ένα καλάθι.

Το 2015 τα φωτιστικά από αλάτι Ιμαλαΐων ψηφίστηκαν από μεγάλο site του εξωτερικού ως το καλύτερο εναλλακτικό gadget της χρονιάς. Πολλοί τα έχουν και για λόγους υγείας καθώς λειτουργούν ως φυσικοί ιονιστές σε χώρους που έχουν ακτινοβολία από ηλεκτρικές συσκευές, τσιγάρο, σκόνη και υγρασία. Παράγουν φυσικά αρνητικά ιόντα, τα οποία αρνητικά ιόντα είναι αυτά που έχουν ευεργετική επίδραση στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Πολλοί έχουν δει καλυτέρευση στον ύπνο τους, αύξηση της ροής του αίματος, μείωση διάφορων αλλεργικών συμπτωμάτων και άλλα.

Τι πρέπει όμως να προσέξετε πολύ

Όμως δυστυχώς οι κτηνίατροι προειδοποιούν ότι όσοι έχουν γάτα στο σπίτι θα πρέπει να το σκεφτούν πολύ σοβαρά να πάρουν ένα τέτοιο φωτιστικό. Και αυτό λόγω της ποσότητας του αλατιού που έχουν τα φωτιστικά αυτά, η οποία είναι μεγάλη και συνεπώς μπορεί να γίνει δηλητηριώδης για τα ζωάκια σας.

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά από ένα περιστατικό στη Νέα Ζηλανδία όπου μια γατούλα λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της από αυτό. Η ιδιοκτήτρια Maddie Smith δεν μπορεί να το πιστέψει ότι μια τέτοια λάμπα που είχε στο δωμάτιό της παραλίγο να προκαλέσει το θάνατο στην αγαπημένη της γάτα, τη Ruby.

Η γατούλα κάποια μέρα έφαγε πολύ αλάτι από τη λάμπα. Αμέσως σταμάτησε να τρώει και να πίνει. Φερόταν παράξενα και κρατούσε σε περίεργη θέση το κεφάλι της. Λίγη ώρα μετά σταμάτησε να ακούει, να βλέπει και να περπατάει.

Η Smith τη μετέφερε αμέσως στον κτηνίατρο όπου μεταξύ άλλων διαπιστώθηκαν και νευρολογικά προβλήματα. Οι κτηνίατροι έκαναν τα πάντα και έσωσαν τελευταία στιγμή τη γάτα. Ανέφεραν όμως ότι αυτό ήταν τυχαίο καθώς λίγο να αργούσε η Smith να τους την πάει, εκείνη θα είχε πεθάνει.

Συνήθως αυτά τα φωτιστικά τα βάζουμε σε μέρη προσβάσιμα στα κατοικίδιά μας. Αλλά η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα μέρη του σπιτιού μας είναι προσβάσιμα σε αυτά. Έτσι τα ζώα μας θα τα προσεγγίσουν και θα αρχίσουν να τα γλείφουν. Αν λοιπόν η γάτα σας γλείψει και φάει ποσότητα από αυτό το αλάτι που έχουν τα φωτιστικά, ενδέχεται να δηλητηριαστεί. Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση είναι εμετός, διάρροια, λήθαργος, ζαλάδες, επιληψία, μέχρι και θάνατος. Θέλουμε να το διακινδυνέψουμε; Σίγουρα όχι.

Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

ΑΠΟ https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: