ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Φωτογραφία: «Διαστημικός πόλεμος» με λέιζερ μεταξύ Γης και του Νεφελώματος της Τρόπιδος Όχι, δεν πρόκειται για κάποιου είδους κοσμικά όπλα, αλλά...μοιάζουν.


13/11/2020 16:10 EET

 

 

 

Η εικόνα είναι σίγουρα εντυπωσιακή, αλλά και συνάμα απειλητική, καθώς θυμίζει κάτι από τον «Πόλεμο των Άστρων»- αλλά ευτυχώς δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

Η συγκεκριμένη εικόνα ανακηρύχθηκε από το ESO (European Southern Observatory) ως «Εικόνα της Εβδομάδας», και απεικονίζει ένα μείγμα αερίων, σκόνης και ισχυρών λέιζερ.

Το Νεφέλωμα της Τρόπιδος (Carina Nebula) είναι ένα από τα μεγαλύτερα νεφελώματα που είναι ορατά από τον νυχτερινό ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, και ως εκ τούτου αποτελεί ένα πολύ καλό στόχο για το VLT (Very Large Telescope) του ESO. Στην εικόνα αυτή το νεφέλωμα φαίνεται ως ένα εντυπωσιακό ροζ σύννεφο στον καθαρό ουρανό της Χιλής. Το Νεφέλωμα της Τρόπιδος είναι ένα γιγαντιαίο νέφος σκόνης και αερίου- το αέριο αυτό ιονίζεται και λάμπει χάρη στα άστρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του νεφελώματος.

Στην εν λόγω φωτογραφία είναι σε πλήρη λειτουργία το Adaptive Optics Facility που έχει εγκατασταθεί σε ένα από τα 8,2 μέτρων Unit Telescopes (UT) του VLT. Οι πορτοκαλί ακτίνες λέιζερ εκτοξεύονται από τα UT στην ατμόσφαιρα, όπου διεγείρουν σωματίδια νατρίου, κάνοντάς τα να λάμπουν. Αυτό δημιουργεί τεχνητά «άστρα» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση του θολώματος που προκαλείται από την ατμόσφαιρα της Γης, το οποίο μετά διορθώνεται από το τηλεσκόπιο.

Ο «στόχος» επί της προκειμένης βρίσκεται περίπου 7.500 έτη φωτός από τη Γη. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του LiveScience, το πιο γνωστό αστρικό σύστημα του Νεφελώματος της Τρόπιδος είναι το Ήτα Τρόπιδος (Eta Carinae), που είναι στην ουσία ένα ζεύγος δύο γιγαντιαίων άστρων. Το σύστημα αυτό εκρήγνυεται σταθερά, σε μια εντυπωσιακή έκρηξη αερίου και σκόνης εδώ και 200 περίπου χρόνια. Η έκρηξη αυτή το καθιστά ένα από τα πιο λαμπερά αστρικά συστήματα στον Γαλαξία μας.

Η παρατήρηση στόχων σε τόσο μεγάλες αποστάσεις είναι δύσκολη, ακόμα και για τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του πλανήτη μας- και η ατμόσφαιρα της Γης αποτελεί πάντα πρόβλημα, καθώς χειροτερεύει την εικόνα. Εδώ μπαίνουν στο παιχνίδι τα λέιζερ, η χρήση των οποίων, όπως προαναφέρθηκε, επιτρέπει τη βελτίωση/ διόρθωση της εικόνας.

Συνοψίζοντας, λοιπόν: Γήινοι επιστήμονες ρίχνουν λέιζερ στην «καρδιά» ενός αστρικού συστήματος που εκρήγνυται (προκειμένου να το παρατηρήσουν και κατανοήσουν καλύτερα). Αν μη τι άλλο, σαν πρόταση, είναι εντυπωσιακή!

ΑΠΟ https://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...