ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη: Σε λειτουργία η νέα εφαρμογή


12:25 • 13/11/2020

 

 

Σε λειτουργία τέθηκε ο «ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για μια νέα

πληροφοριακή εφαρμογή που δημιούργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης καταπτώσεων για δάνεια που έχουν ληφθεί με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και, παράλληλα, να καταργηθεί η φυσική διακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων, δικαιολογητικών και συνοδευτικών εγγράφων που εντάσσονται στους αντίστοιχους φακέλους.

«Μέχρι πρότινος, τα αιτήματα των καταπτώσεων δανείων που έστελναν οι Τράπεζες στο ΓΛΚ συνοδεύονταν από ογκωδέστατους φακέλους των Δανείων με όλα τα δικαιολογητικά και τα συνοδευτικά έγγραφα. Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση της διαδικασίας αυτής αποτελούσε ανάγκη εδώ και χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

Με το νέο πληροφοριακό σύστημα, δημιουργείται ο «ηλεκτρονικός φάκελος δανειολήπτη», όπου οι Τράπεζες μπορούν να στέλνουν ηλεκτρονικά, και μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ, όλα τα συνοδευτικά έγγραφα των δανείων. Επιπροσθέτως, όλα τα αιτήματα καταπτώσεων αποστέλλονται από τις τράπεζες, επίσης ηλεκτρονικά, και είναι άμεσα προσβάσιμα από τον χειριστή της κάθε υπόθεσης.

Με τη λειτουργία της νέας εφαρμογής επιτυγχάνεται μια σειρά από οφέλη:

  • Καταργείται ο μεγάλος όγκος εγγράφων που διακινούνται σε μορφή χαρτιού και ελαχιστοποιείται η ανάγκη για αποθήκευσή τους.
  • Μειώνεται δραστικά ο χρόνος που απαιτείται για τον έλεγχο και τη διεκπεραίωση των καταπτώσεων των δανείων.
  • Αυτοματοποιείται και αναδιοργανώνεται ο τρόπος εργασίας των υπαλλήλων του ΓΛΚ και των τραπεζών και διευκολύνεται η διαδικασία χειρισμού των καταπτώσεων. Ο υπάλληλος του ΓΛΚ που χειρίζεται τις υποθέσεις των καταπτώσεων δεν θα χρειάζεται να προσφύγει στον φυσικό φάκελο του δανείου, καθώς όλη η απαιτούμενη πληροφορία υπάρχει στον νέο ηλεκτρονικό φάκελο δανειολήπτη.
  • Παρέχεται διαβαθμισμένη πρόσβαση στις Τράπεζες, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχων των στοιχείων του Δανείου που έχουν αποστείλει.

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...