ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Χρηματοδότηση για έργα προστασίας περιβάλλοντος στο Δήμο Τριφυλίας


Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου 2020 19:21  

Γράφτηκε από τον  

 

Την αποδοχή χρηματοδοτήσεων ύψους περίπου 400.000 ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» έκανε αποδεκτές ομόφωνα η

Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.

Πιο συγκεκριμένα, έκανε αποδοχή χρηματοδότησης-επιχορήγησης του Δήμου Τριφυλίας, με ποσό 223.000 ευρώ, στον άξονα προτεραιότητας «H τοπική ανάπτυξη και η προστασία περιβάλλοντος», με τίτλο «Προμήθεια απορριμματοφόρων οχημάτων και μηχανημάτων έργου ή και συνοδευτικού εξοπλισμού» και 165.000 ευρώ για «Προμήθεια απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών».
Επίσης ομόφωνα εγκρίθηκε η μελέτη του έργου «Αστική αναβάθμιση Φιλιατρών» και η υποβολή αιτήματος χρηματοδότησής του, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Πελοπόννησος» με τίτλο «Αναβάθμιση της ποιότητας και της λειτουργικότητας του αστικού περιβάλλοντος σε κύρια αστικά κέντρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα οποία δεν εφαρμόζονται Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠ Πελοπόννησος». Η μελέτη είναι συνολικού προϋπολογισμού 895.350 ευρώ με ΦΠΑ 24% και περιλαμβάνει αναβάθμιση του αστικού ιστού των Φιλιατρών με πλήρη ανακατασκευή των πεζοδρομίων σε κεντρικές οδούς της πόλης.
Συγκεκριμένα οι εργασίες ανακατασκευής αφορούν στα πεζοδρόμια των οδών: Α) Ι. Μεταξά (Δεκατεσσάρων), από τη βόρεια είσοδο (1ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών) έως τη διασταύρωση με την οδό Μ. Αλεξάνδρου. Β) Μ. Αλεξάνδρου έως τη διασταύρωση με την οδό Στρατηγού Δ. Σταυριανόπουλου. Γ) Στρατηγού Δ. Σταυριανόπουλου έως τον Ι.Ν. Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγία). Δ) Φουρναράκη, από το Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο έως την πλατεία Καποδιστρίου.

Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η έγκριση άμεσης εκτέλεσης επειγουσών πρόσθετων εργασιών που αφορούν το έργο «Ανάπλαση Άνω Πόλης Κυπαρισσίας». Σύμφωνα με έγγραφό της, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου ζητεί την έγκριση κάποιων επειγουσών εργασιών στο έργο αυτό, καθώς χρήζει άμεσης αποκατάστασης το καλντερίμι όμορα στην πλατεία Αρκαδιάς, κατά μήκος του σκάμματος του ΔΕΔΔΗΕ. Λόγω των καιρικών συνθηκών και ειδικότερα των καιρικών φαινομένων «Ιανός» και «Κίρκη», η κατάσταση του σκάμματος έχει επιβαρυνθεί, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση του καλντεριμιού, τόσο για την ασφάλεια των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ όσο και για την ασφάλεια διέλευσης των διερχομένων.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο Γιάννης Μερκούρης που ψήφισε κατά, τόνισε: «Η εισήγηση που έχετε καταθέσει αναφέρεται σε επείγουσες πρόσθετες εργασίες. Από πού προκύπτει το επείγον; Η διακοπή εργασιών έχει γίνει από τις 16-7-2020. Γιατί δεν αξιοποιήθηκε όλο αυτό το
χρονικό διάστημα; Παρατηρείται μια επιφυλακτικότητα και διστακτικότητα στην υλοποίηση του έργου, την οποία αδυνατώ να κατανοήσω και να δικαιολογήσω. Τέσσερις μήνες κωλυσιεργία και σήμερα οι εργασίες είναι επείγουσες; Τα καλντερίμια είναι αναπόσπαστο τμήμα του έργου; Τα έντονα καιρικά φαινόμενα τώρα εκδηλώθηκαν; Η ασφάλεια των δικτύων του ΔΕΔΔΗΕ και των διερχομένων πολιτών τώρα κατέστη αναγκαίας; Τέσσερις μήνες πώς κυκλοφορούσαν;».
Επίσης από την αντιπολίτευση η Μαρία Πανουσιοπούλου τόνισε: «Με την παρέμβαση της επικεφαλής της παράταξής μου Χάιδως Παναγιωτοπούλου, σε όλα τα στάδια του έργου δόθηκαν λύσεις σε σημαντικά κολλήματα που είχαν εμφανιστεί για το εν λόγω έργο, όπως α) η σύμβαση με τον ΔΕΔΔΗΕ, β) η σύμβαση με την αρχαιολόγο, προκειμένου να λυθεί το θέμα της καταγγελίας από πλευράς αρχαιολογικής επίβλεψης του έργου και γ) και σημαντικότερο, με τις δικές της ενέργειες νομιμοποιήθηκε η έλλειψη του προσυμβατικού ελέγχου. Με όλες αυτές τις ενέργειες, με την καθημερινή της παρουσία στο εργοτάξιο, με την επιμονή και υπομονή της, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και την επιβλέπουσα μηχανικό του έργου, φθάσαμε σε σημείο μετά το 1ο lockdown να λειτουργήσουν τα καταστήματα της Άνω Πόλης από 12-7-2020. Για όλους αυτούς τους λόγους ψηφίζω θετικά στο εν λόγω θέμα».

Κ.Μπ.

ΑΠΟ https://eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...