ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στα Φιλιατρά έπειτα από κρούσματα κορωνοϊού σε αλλοδαπούς εργάτες γης – Βρέθηκαν ασυμπτωματικοί ασθενείς

12/11/2020
 

 

Διευρυμένη σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης στο Δημαρχείο Τριφυλίας

Μεγάλη είναι η ανησυχία που επικρατεί στα

Φιλιατρά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Τριφυλίας, καθώς τις τελευταίες μέρες έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα κορωνοϊού σε εργάτες γης από το Σουδάν. Η ανησυχία εντείνεται καθώς δύο από αυτούς είναι ασυμπτωματικοί…, αλλά και από το γεγονός ότι έχουν έρθει σε επαφή και με άλλα άτομα, καθώς διαμένουν στοιβαγμένοι μέσα σε μικρά δωμάτια, ενώ ελοχεύει ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης μετάδοσης του ιού. Πάντως, και για τα τρία κρούσματα έχουν κινηθεί όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Για τον λόγο αυτό το μεσημέρι της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Τριφυλίας, στην Κυπαρισσία, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με στόχο την αξιολόγηση της συνολικής κατάστασης αλλά και την ενημέρωση για τη λήψη μέτρων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο Δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Υπεύθυνος του Κ.Υ. Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος, ο Αν. διοικητής για τη Ν.Μ. Κυπαρισσίας Δημήτρης Λαμπρόπουλος, η Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Ν.Μ. Κυπαρισσίας Σταματία Αλεξοπούλου, ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, η Διευθύντρια του Κ.Υ. Φιλιατρών Βάσω Αγγελοπούλου, εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ και ο διοικητής του Α.Τ. Τριφυλίας Γιώργος Κρυοβρυσανάκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ το gargalianoionline στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η διενέργεια αρκετών τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού (μοριακά και rapid test), τα οποία θα υλοποιηθούν από κλιμάκια του ΕΟΔΥ, το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας και τα Κέντρα Υγείας Φιλιατρών και Καλαμάτας. Τα τεστ θα προέρχονται από τα διαθέσιμα του ΕΟΔΥ, από τις προμήθειες της Περιφέρειας για τους εργάτες γης. Επιπλέον, λόγω του ότι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν γίνεται να νοσηλευθούν σε νοσοκομείο, από την στιγμή που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα αναζητήσουν κτήριο στη Δ.Ε. Φιλιατρών (εκτός της πόλης) το οποίο θα φιλοξενήσει τους ασυμπτωματικούς ασθενείς για διάστημα 14 ημερών (όσο διαρκεί η καραντίνα) και θα φροντίσει και για την σίτισή τους. Ωστόσο, από την πλευρά της η αστυνομία θα παρέχει φύλαξη στο συγκεκριμένο χώρο ώστε όσα άτομα τεθούν σε καραντίνα να μην επιχειρήσουν να την «σπάσουν».

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος Τριφυλίας κ. Λεβεντάκης, ο δήμος θα προχωρήσει στην προμήθεια μεγάλου αριθμού ράπιντ τεστ προκειμένου να τα διαθέσει στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και τα Κ.Υ. Φιλιατρών και Γαργαλιάνων.

ΑΠΟ https://www.gargalianoionline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: