ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Το λαθραίο εμπόριο καπνού στο «μάτι» του Υπ. Οικονομικών

25 Νοεμβρίου 2020 - 11:23

 Με στόχο την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας  προς συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων το

Σχέδιο Νόμου «Περιστολή του λαθρεμπορίου –Κύρωση του Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού, διατάξεις περί κοινωφελών περιουσιών και σχολαζουσών κληρονομιών, διατάξεις για τα τέλη κυκλοφορίας και τα τέλη ταξινόμησης, κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοίκων».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να μπει σε διαδικασία συζήτησης από την Τετάρτη και άμεσα η φιλοδοξία είναι να αποτελέσει νόμο του κράτους. Βασική στόχευση δίνεται στον τομέα των καπνικών.

Έτσι πραγματοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την ενδυνάμωση του επιχειρησιακού συντονισμού των συναρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και τον εφοδιασμό τους με νέα σύγχρονα εργαλεία προς ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους, ενώ παράλληλα εισάγεται μια δέσμη νέων μέτρων και αυστηρών κυρώσεων για την περιστολή του λαθρεμπορίου στο φόντο και τελευταίων δημοσιευμάτων τόσο για συνεχείς συλλήψεις για παράνομη διακίνηση καπνικών αλλά και για τις αποφάσεις του ΣτΕ για εικονικές εξαγωγές από τελωνείο Νίκης 3.550 κιβωτίων εγχωρίως παραγόμενων τσιγάρων.

Ειδικότερα:

1.  Στον τομέα των καπνικών προϊόντων, προβλέπονται, πέραν των υφιστάμενων, και άλλες κρίσιμες δραστηριότητες, που ασκούνται, κατόπιν αδειοδότησης, στο πλαίσιο της εφοδιαστικής αλυσίδας των εν λόγω προϊόντων.

2.  Προβλέπεται η διασύνδεση και διαλειτουργικότητα του εθνικού Ενιαίου Κεντρικού Μητρώου Εφοδιαστικής Αλυσίδας καπνού και βιομηχανοποιημένων καπνών (Ε.Κ.Μ.Ε.Α.) με το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Ιχνηλασιμότητας Καπνικών Προϊόντων, ενώ βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο όσον αφορά στα μέτρα δέουσας επιμέλειας των εταιρειών καπνικών.

3.  Επέρχονται αλλαγές στον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα, ν. 2960/2001 (Α΄265), ως προς την επιβολή χρηματικών κυρώσεων για συγκεκριμένες τελωνειακές παραβάσεις, καθώς και αυστηροποίηση του πλαισίου των προβλεπόμενων ποινών φυλάκισης και κάθειρξης για το αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Επίσης με το Μέρος Β΄ του Σχεδίου Νόμου, κυρώνεται το διεθνές Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, οι προβλέψεις του οποίου αποτελούν τη βάση για τη διακρατική συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον κρίσιμο τομέα του ελέγχου για τον εντοπισμό του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων και την περιστολή της λαθρεμπορίας.

Στο μεταξύ «αγκάθι» παραμένει για τα δημόσια έσοδα το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα ευρήματα της νέας, ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG η οποία δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., ωστόσο φαίνεται να έχει αναστραφεί η αυξητική τάση σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της KPMG:

H παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2019 βρίσκεται στο 22,4% της κατανάλωσης τσιγάρων. Ωστόσο, η χώρα για ακόμα μία χρονιά έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., με τις απώλειες των κρατικών ταμείων να ανέρχονται στα 610 εκατ. ευρώ το 2019 (σε σχέση με 690 εκατ. ευρώ το 2018).

Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα κατανάλωσης παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα).

Την πεντάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομων τσιγάρων μετά την Ελλάδα συμπληρώνουν η Λιθουανία (17,7%), η Ιρλανδία (17,5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,6%) και η Κύπρος (14,3%).

Καταγράφεται συνεχιζόμενη μείωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. από το 2006, οπότε και διενεργείται η Έκθεση. Το 2019, καταναλώθηκαν 38,9 δισ. παράνομα τσιγάρα, τα οποία αντιστοιχούν στο 7,9% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων στην Ε.Ε. Τα χαμένα έσοδα για τα ευρωπαϊκά ταμεία είναι 9,5 δισ. ευρώ.

Πηγή: reporter.gr

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...