ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Δώρο Χριστουγέννων: Με βάση τα 534 ευρώ η συμμετοχή του Δημοσίου

Με βάση το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ θα δοθεί τελικά η συμμετοχή του Δημοσίου στο δώρο  των Χριστουγέννων.

Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών, έδωσε πριν λίγη ώρα την χαριστική βολή στις προσδοκίες  που υπήρχαν τις τελευταίες μέρες σε όσους τέθηκαν σε αναστολή

σύμβασης εργασίας από τον Μαϊο μέχρι και τώρα ότι η συμμετοχή του Δημοσίου στο δώρο Χριστουγέννων θα δοθεί με βάση τον ονομαστικό μισθό.

Η συγκεκριμένη πηγή, σχετικά με την συμμετοχή του Δημοσίου για το δώρο των Χριστουγέννων σημείωνε πως τα 534 ευρώ αφορούν σε 400 με 600 χιλιάδες εργαζόμενους, που θα πάρουν πιο μεγάλο "δώρο" Χριστουγένων. Και τούτο, γιατί είναι μερικής απασχόλησης με κάτω από 400 ευρώ μισθό.

"Αυτοί είναι που έχουν πιο μεγάλη ανάγκη", είπε και πρόσθεσε πως μέρος αυτού του αριθμού εργαζομένων υποκρύπτει και όχι κανονικό ωράριο. Αλλά είπαν πως "εδώ ερχόμαστε και παρεμβαίνουμε προς όφελος εργαζόμενων που εργάζονται σε τέτοιες συνθήκες, προφανώς όχι με τη βούλησή τους". Επίσης, όσοι λάμβαναν και άλλο χρήμα πχ μέσω φιλοδωρημάτων στην εστίαση, έχουν απώλεια που πρέπει να καλύψουμε". Έκανε όμως και σαφές πως "δεν είναι εποχή μερίσματος γιατί έχουμε έλλειμμα και όχι πλεόνασμα". 

Επανέλαβε πως έχουμε ακόμη πολλούς μήνες αβεβαιότητας και δυσκολιών και γι αυτό πρέπει να υπάρχει σύνεση. Και τούτο "επειδή έχουμε κάνει τεράστιες δαπάνες και έχουμε ακόμη να κάνουμε πολύ σοβαρές δαπάνες και απώλειες εσόδων". Τα χρήματα των δαπανών "δεν προέρχονται από οικονομική δραστηριότητα αλλά από φόρους του μέλλοντος" τονίστηκε.

"Πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για την επόμενη ημέρα και για το πως θα τη διασφαλίσουμε", είπαν. Εξηγώντας πως προς το παρόν "γλυτώνουμε ένα κακό σενάριο" σε δημοσιονομικό επίπεδο. "Όπου το κρίνουμε πρέπει να παρεμβαίνουμε εάν υπάρχει πρόβλημα", αλλά δεν πρέπει να έχουμε την αίσθηση "πως τελείωσε το πρόβλημα και μπορούμε να βάλουμε λεφτά. Το πρόβλημα δεν έχει τελειώσει".

ΑΠΟ https://www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: