ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ειδοποιητήρια σε χιλιάδες φορολογούμενους που ξέχασαν να κάνουν δηλώσεις -Με υπέρογκα ποσά προσαυξήσεων, ποιους αφορά

26|10|2020 | 08:41

 

 

Προ μιας δυσάρεστης έκπληξης θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που είχαν εκκρεμότητες με την ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για περίπου 62.000 φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν το 2015 δηλώσεις φορολογίας για το έτος 2014. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», αυτοί οι φορολογούμενοι θα λάβουν εντός των προσεχών ημερών ειδοποιητήρια από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ -που «έβγαλε» έξτρα φόρους και για το προηγούμενο έτος- με τα οποία θα καλούνται να καταβάλουν εφάπαξ, εντός 30 ημερών, υπέρογκα ποσά φόρων προσαυξημένα με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Κατά το ίδιο δημοσίευμα, οι παραλήπτες των ειδοποιητηρίων θα έχουν την εναλλακτική επιλογή να υποβάλουν οι ίδιοι εκπρόθεσμες δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2014 μαζί με τα αναγκαία δικαιολογητικά, ώστε να γλιτώσουν τα «χαράτσια» του εκτιμώμενου φόρου και να πληρώσουν ποσά φόρων σύμφωνα με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι ίδιοι για τα εισοδήματα του έτους 2014.

Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα κληθούν να πληρώσουν, επιπλέον, και πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων, από 100 έως 500 ευρώ και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής φόρων.

Πώς υπολογίζονται τα «ραβασάκια» της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στα ειδοποιητήρια που θα αποσταλούν, συγκεκριμένα, σε 62.000 μη συμμορφωθέντες φορολογουμένους θα αναγράφονται οφειλές από φόρο εισοδήματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης, που θα αφορούν σε μη δηλωθέντα εισοδήματα του έτους 2014.

Στα ειδοποιητήρια αυτά, οι αρμόδιες ΔΟΥ θα έχουν προσδιορίσει κατ’ εκτίμηση τα εισοδήματα που θα έπρεπε να είχαν δηλώσει οι εν λόγω φορολογούμενοι για το έτος 2014. Για την εξεύρεση των εισοδημάτων του έτους 2014 των φορολογουμένων που δεν υπέβαλαν δηλώσεις εισοδήματος για το έτος αυτό, οι ΔΟΥ θα έχουν αξιοποιήσει στοιχεία και πληροφορίες προερχόμενα από το άνοιγμα των τραπεζικών και των λοιπών χρηματοοικονομικών λογαριασμών των φορολογουμένων και την καταγραφή των κινήσεών τους, από όπου μπορεί να εξαχθούν πολύτιμα συμπεράσματα για αγορές και άλλες δαπάνες μεγάλου ύψους (για αγορές ακινήτων ή κινητών περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας, για την καταβολή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία-εκπαιδευτήρια, για την καταβολή αποδοχών σε υπηρετικό προσωπικό ή σε πληρώματα ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, για αγορές μετοχών, ομολόγων, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτικών-χρηματοοικονομικών προϊόντων) που προδίδουν ανάλογου ύψους επίπεδο διαβίωσης.

Οι αρμόδιες ΔΟΥ θα έχουν χρησιμοποιήσει επίσης στοιχεία από ηλεκτρονικά υποβληθείσες βεβαιώσεις αποδοχών για ποσά μισθών ή συντάξεων καταβληθέντα στους συγκεκριμένους φορολογουμένους, στοιχεία από υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος προηγουμένων ετών, για το ύψος των ετησίων δηλωθέντων εισοδημάτων, τα ακίνητα, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τα σκάφη αναψυχής και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων φορολογουμένων, καθώς επίσης και στοιχεία προερχόμενα από διασταυρώσεις με τα όσα αναγράφονται στις δηλώσεις Ε9 του έτους 2014 των συγκεκριμένων φορολογουμένων, προκειμένου να εξαχθούν ακόμη πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα ακίνητα που κατείχαν αυτοί το συγκεκριμένο έτος.


Φόρος εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης στη «σούμα»

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θέλουν να προσδιορίσουν και με τεκμαρτό τρόπο τα φορολογητέα εισοδήματα του 2014 των παραβατών φορολογουμένων.


Με βάση τα προσδιορισθέντα κατ’ εκτίμηση ποσά εισοδημάτων οι αρμόδιες ΔΟΥ θα έχουν υπολογίσει και τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που οφείλουν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι! Ειδικά δε σε όσους εκ των φορολογουμένων αυτών άσκησαν επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός του 2014 οι αρμόδιες ΔΟΥ θα έχουν επιβάλει και τέλος επιτηδεύματος, ενώ σε όσους κατείχαν ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας κατά τη διάρκεια του 2014 θα έχουν επιβάλει και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Οπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», οι διαδικασίες του κατ’ εκτίμηση υπολογισμού των μη δηλωθέντων εισοδημάτων του 2014 και των φόρων που αναλογούν σ’ αυτά, για όσους φορολογούμενους δεν υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το συγκεκριμένο έτος, οι διαδικασίες της έκδοσης και αποστολής «πράξεων εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» στους συγκεκριμένους φορολογούμενους καθώς και οι επιλογές που έχουν οι φορολογούμενοι-παραλήπτες των πράξεων περιγράφονται αναλυτικά σε σχετική απόφαση που εξέδωσε πρόσφατα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής.


Τα βασικά σημεία της απόφασης της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζονται επιπλέον στην εν λόγω απόφαση:

    Η «πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» θα κοινοποιείται ως εξής: Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει στην προσωπική θυρίδα του στο taxisnet ειδοποίηση με διαδρομή (link) που θα τον οδηγεί στην αντίστοιχη σελίδα του δικτυακού τόπου της ΑΑΔΕ, όπου έχει τη δυνατότητα να δει και να εκτυπώσει την εκδοθείσα πράξη προσδιορισμού φόρου. Επιπρόσθετα θα αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον φορολογούμενο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.


    Μετά την έκδοση της «πράξης εκτιμώμενου προσδιορισμού του φόρου», ο φορολογούμενος θα μπορεί να υποβάλει χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ για το φορολογικό έτος 2014 δήλωση φόρου εισοδήματος συνυποβάλλοντας και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.


    Στην περίπτωση αυτή, η «πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» θα παύει να ισχύει αυτοδικαίως, θα εκδίδεται άμεσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου με βάση την υποβληθείσα δήλωση και τα σχετικά δικαιολογητικά και θα βεβαιώνονται οι οφειλές που θα έχουν προκύψει βάσει της υποβληθείσας δήλωσης.


    Στην περίπτωση που με βάση τη δήλωση και τα δικαιολογητικά προκύψει μικρότερο ποσό οφειλής από την οφειλή του εκτιμώμενου φόρου, το επιπλέον βεβαιωθέν ποσό θα διαγράφεται, το δε τυχόν επιπλέον καταβληθέν ποσό θα επιστρέφεται στον φορολογούμενο.


    Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης του φορολογούμενου με την ως άνω διαδικασία λήγει την 31η/12/2020 (λόγω συμπλήρωσης του χρόνου παραγραφής) και θα επιβάλλονται οι κυρώσεις περί εκπρόθεσμης δήλωσης, δηλαδή πρόστιμο κυμαινόμενο από 100 έως 500 ευρώ, καθώς και τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής.


    Στην περίπτωση αυτή, η πράξη διοικητικού ή τυχόν διορθωτικού προσδιορισμού δύναται να εκδίδεται και να κοινοποιείται έως την 31η/12/2021. Για τον υπολογισμό των τόκων δεν θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της δήλωσης μέχρι την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου.


    Η δήλωση του φορολογούμενου με τα συνοδευτικά έγγραφα θα πρέπει να υποβάλλεται με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ ή (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά είτε με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Είναι, επίσης, δυνατή η κατάθεσή της και στο γραφείο πρωτοκόλλου της ΔΟΥ.


    Ο φορολογούμενος υποχρεούται σε καταβολή του οφειλόμενου με βάση την «πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου» εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση της πράξης αυτής, εκτός αν υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, οπότε και εφαρμόζονται τα οριζόμενα στις παραπάνω παραγράφους 2 και 3.

 

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/oikonomia/aade-eidopoiitiria-forologoymenoys-prosayxiseis

Δεν υπάρχουν σχόλια: