ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Προορισμός με υψηλή ζήτηση η Ελλάδα


  • 12 Οκτωβρίου 2020 - 12:48

 

 

Παρά την «παγωνιά» που έχει φέρει στην οικονομία η πανδημία φαίνεται ότι η ζήτηση για τη χώρα ως προορισμό παραμένει ισχυρή κι εφόσον κρατηθεί σε ελεγχόμενο επίπεδο

το δεύτερο κύμα, τότε θα ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό σημειώνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς που προσθέτουν ότι του χρόνου με δεδομένο ότι οι κοντινοί προορισμοί (μέχρι 4 ώρες πτήση) στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης θα είναι στην πρώτη γραμμή ζήτησης, η Ελλάδα ως ασφαλής προορισμός θα είναι στην πρώτη γραμμή. Τονίζουν, δε, ότι πολλοί αερομεταφορείς θα σπεύσουν  να διαθέσουν αεροπλάνα σε πτήσεις προς την Ελλάδα καθώς έχοντας προχωρήσει σε επενδυτικά προγράμματα έχουν μεγάλους στόλους που προς ώρας είναι αδρανείς.

Άλλο ένα δείγμα της ζήτησης της χώρας είναι και το πρόγραμμα «Non Dom» που αφορά προ στην προνομιακή φορολογική μεταχείριση για όσους επιθυμούν να ζήσουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 30 αιτήσεις από πλούσιους του εξωτερικού (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα)  που θέλουν να  μεταναστεύσουν φορολογικά στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, πολλοί από αυτούς έχουν ήδη προχωρήσει και στην αγορά πολυτελών ακινήτων, που είναι και προαπαιτούμενο  για την ένταξη σε καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης.

Σημειώνεται ότι με βάση το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο η ελάχιστη επένδυση είναι στα 500.000 ευρώ και προβλέπεται φόρος 100.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε “Non Dom” συν 20.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς του.

Επίσης και στο πρόγραμμα  για τους συνταξιούχους του εξωτερικού που θέλουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας, έχουν υποβληθεί 10 αιτήσεις  κατοίκων από βόρειες χώρες όπως η Σκανδιναβία η Σουηδία, η Δανία και η Γερμανία, όμως ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και συνταξιούχοι ομογενείς από την Αμερική και την Αυστραλία.

Γιώργος Αλεξάκης

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: