ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

5 πράγματα που (ίσως) δεν ξέρετε για τους σκύλους


 24 Σεπτεμβρίου, 2020

 

 

Aκόμα και αν υποθέσουμε ότι είστε φανατικοί σκυλο-γονείς, είμαστε σίγουροι πως κάποια πράγματα σχετικά με τα ζώα σας σας διαφεύγουν. Ποτέ λοιπόν δεν είναι αργά για να μάθουμε και να εμπλουτίσουμε τις

γνώσεις μας. Σας παραθέτουμε 5 απλά πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου, το σκύλο.

 1. Τα σκυλιά δεν έχουν εντελώς αχρωματοψία
Σύμφωνα με έρευνα των Πανεπιστημίων Σάντα Μπάρμπαρα και Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, οι σκύλοι βλέπουν τα χρώματα όπως ένας άνθρωπος που έχει αχρωματοψία στο κόκκινο και πράσινο χρώμα. Αν και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, οι επιστήμονες πιστεύουν πως το κόκκινο, το πορτοκαλί, το κίτρινο και το πράσινο ο σκύλος τα βλέπει σε διάφορες αποχρώσεις του κίτρινου. Το μπλε-πράσινο, μπλε και μοβ σε διάφορες αποχρώσεις του γαλαζωπού-γκρι. Όσο για την όρασή του τη νύχτα, αυτή είναι καλύτερη από του ανθρώπου.
2. Προτιμούν να κάνουν την ανάγκη τους με συγκεκριμένο προσανατολισμό
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσεν στη Γερμανία υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά στέκονται στον άξονα Βορρά-Νότου για να αφοδεύσουν, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν μετά από παρατήρηση 70 σκυλιών από 37 διαφορετικές ράτσες που κράτησε δυο χρόνια. Οι επιστήμονες γνώριζαν βέβαια ότι τα σκυλιά χρησιμοποιούν το μαγνητικό πεδίο της Γης για να προσανατολιστούν, αλλά αποτέλεσε έκπληξη για αυτούς η συνήθειά τους να ευθυγραμμίζονται με αυτό κατά την αφόδευση. Αφορμή για τη μελέτη του προσανατολισμού των σκύλων κατά την αφόδευση αποτέλεσε η αντίστοιχη συνήθεια των αγελάδων να στέκονται στον άξονα Βορρά-Νότου κατά τη βοσκή. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς το γιατί.
3. Για να κάνει μια κίνηση το αυτί τους χρειάζονται 18 μύες
Και όμως χρειάζεται η “συνεργασία” 18 μυών για να μπορέσει να κουνηθεί το αυτί του σκύλου. Επίσης μπορούμε να καταλάβουμε το πόσο προσέχει ή πόσο τον ενδιαφέρει κάτι παρατηρώντας τα αυτιά του. Ένα χαλαρό σκυλί θα έχει τα αυτιά του επικεντρωμένα στο κέντρο της προσοχής του. Ένα ενθουσιασμένο θα έχει τεντωμένα αυτιά. Ένα που θέλει να δείξει την κυριαρχία του θα έχει τα αυτιά του προς τα εμπρός και επάνω. Η επιθετικότητα ή το άγχος φαίνεται από τα κατεβασμένα αυτιά. Ενώ ένα φοβισμένο σκυλί έχει πίσω τα αυτιά.
4. Τα αγόρια που έχουν στο προφίλ τους στα social media φωτογραφία σκύλου έχουν περισσότερες πιθανότητες για γνωριμίες
Ένας άντρας φαίνεται πιο γλυκός και πιο τρυφερός με τη φωτογραφία ενός σκύλου στο προφίλ του. Έτσι δηλαδή λένε οι γυναίκες και οι έρευνες. Πολλοί μάλιστα που δεν έχουν σκύλο βάζουν κάποια με ένα τυχαίο σκύλο μόνο και μόνο για αυτό το λόγο.
Τα σκυλιά Δαλματίας γεννιούνται χωρίς τις μαύρες βούλες
Είναι αλήθεια. Τα κουταβάκια αυτής της πολύ όμορφης ράτσας γεννιούνται ολόασπρα χωρίς τις μαύρες βούλες που αποκτούν στη συνέχεια της ζωής τους. Για το λόγο αυτό πολλά από αυτά είναι κουφά.
ΑΠΟ https://petpet.news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...