ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

5 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να μη σας δαγκώνει το γατάκι σας


28 Σεπτεμβρίου, 2020

 

 

 

 Ένα από τα πράγματα που λατρεύουν να κάνουν τα μικρά γατάκια είναι να δαγκώνουν τα πάντα. Από τα παιχνίδια τους μέχρι το χέρι σας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν

αντιδράμε καθώς το θεωρούμε μέρος του παιχνιδιού. Όμως αν τα αφήσουμε, τα δαγκώματα θα συνεχιστούν και όταν αυτά μεγαλώσουν. Και τότε τα δοντάκια τους θα έχουν πάψει να είναι μικρά.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)
Τα νεογέννητα γατάκια αρχίζουν να χάνουν τα πρώτα τους δόντια στην ηλικία των 9 εβδομάδων. Από αυτή τη στιγμή και μέχρι να μεγαλώσουν τα νέα, τους επόμενους 5 με 6 μήνες δηλαδή, δεν υπάρχει πράγμα που δεν το βάζουν στο στόμα, συμπεριλαμβανομένων και των δαχτύλων μας. Όπως γνωρίζουμε έτσι ακριβώς συμβαίνει και με τα μωρά. Αυτή λοιπόν την περίοδο είναι η ευκαιρία σας να τα εκπαιδεύσετε στο να μη μάθουν αυτή την κακή συνήθεια και να γλυτώσετε από διάφορα προβλήματα στο μέλλον. Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να γίνει αυτό:
  1. Δώστε τους παιχνίδια να μασάνε
Τα μασώμενα παιχνίδια δεν είναι μόνο για τους σκύλους. Πολλές εταιρείες έχουν βγάλει τα ανάλογα και για τα γατάκια. Αυτά είναι κατάλληλα για να ακονίσουν τα δοντάκια, να εξασκήσουν τα σαγόνια τους και να διοχετεύσουν την ενέργειά τους.
Έτσι όταν αντιληφθείτε ότι πάνε δαγκώσουν, δώστε τους εκείνη τη στιγμή, όπου και αν είστε, το κατάλληλο παιχνίδι για να μασήσουν. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορούν να μασήσουν και όχι τα πάντα. Πρέπει να επιμείνετε και να τους περάσετε αυτό το μήνυμα. Είναι στο χέρι σας το πώς θα είναι η ζωή σας μαζί τους στο μέλλον. Πρέπει να μάθουν τα όριά τους και ότι δεν πρέπει να τα ξεπερνούν. Και μπορεί να νομίζετε ότι οι γάτες δύσκολα μαθαίνουν, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι διαφορετικά.
2. Παίξτε μαζί τους
Όσο περισσότερο παίζουν τα γατάκια σας με τα κατάλληλα παιχνίδια, τόσο λιγότερο θα δαγκώνουν εσάς. Είναι πολύ σημαντικό να ασχολείστε και εσείς μαζί τους. Αφιερώστε 10 λεπτά καθημερινά και παίξτε μαζί τους ώστε να διοχετεύσουν την ενέργειά τους και να αναπτύξουν τη δύναμή τους. Αυτό θα δυναμώσει και τη μεταξύ σας σχέση, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Παίξτε τα με το κατάλληλο παιχνίδι και θα δείτε ότι θα θέλουν να σας δαγκώνουν όλο και λιγότερο.
3. Μην τα αφήνετε σε καμιά περίπτωση να παίξουν με τα χέρια σας  
Πολλοί κάνουμε το λάθος να παίζουμε μαζί τους αφήνοντάς τα να μας δαγκώνουν. Αυτό θα πρέπει από νωρίς να τα μάθετε να μην το κάνουν. Παίξτε μαζί τους αλλά να έχετε μακριά τα χέρια σας από το στόμα τους για να μάθουν ότι έτσι πρέπει να είναι. Και φυσικά μη χρησιμοποιείτε τα δάχτυλά σας ως παιχνίδι.
4. Μάθετέ τα το “όχι” και το “κάτω” όταν πάνε να δαγκώσουν
Την πρώτη φορά που το γατάκι σας θα σας δαγκώσει, πείτε του “όχι” ή κάτι άλλο ανάλογο, με αυστηρό και απόλυτο ύφος και καθίστε το κάτω, σταματώντας το παιχνίδι. Αυτό θα πρέπει να κάνετε και τις επόμενες φορές ώστε να καταλάβει ότι δεν είναι καλό αυτό που κάνει. Όταν οι γάτες παίζουν μεταξύ τους και το παιχνίδι χοντραίνει, το γατάκι που είναι το θύμα, ας πούμε, του τσακωμού, βγάζει κάποιους ήχους, σαν δυνατό κλάμα, σαν δυνατή στριγκλιά. Οι φωνές αυτές σταματούν το άλλο που του κάνει επίθεση και κάνει πίσω. Με την τεχνική αυτή του “όχι” και του “κάτω”, όπως λέγεται, θα μάθει ότι αν δαγκώσει, δεν θα έχει ούτε χάδια ούτε παιχνίδι.
ΑΠΟ https://petpet.news

Δεν υπάρχουν σχόλια: