ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

Σοβαρή καταγγελία της Μητρόπολης Μεσσηνίας: Ρασοφόρος... εξ Ιεροσολύμων εξαπατάει πιστούς με δήθεν αγιασμούς και εξορκισμούς

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2020 15:18 






Σε μία πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε σήμερα η Μητρόπολη
Μεσσηνίας.


Σε ανακοίνωση, που υπογράφει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος γίνεται γνωστό, ότι το τελευταίο διάστημα ένας ρασοφόρος, που συστήνεται ως... πατήρ Γεώργιος εξ Ιεροσολύμων, μάλλον ψευδοκληρικος, εξαπατάει πιστούς αποσπώντας τους χρήματα και τιμαλφή πραγματοποιώντας δήθεν αγιασμούς και εξορκισμούς. 

"Με το πρόσχημα, ότι είναι ψυχοσωτήρας περιφέρεται στην πόλη της Καλαμάτας και της εκκλησιαστικής μας επαρχίας αυτοχαρακτηριζόμενος φωτισμένος και χαρισματούχος, τελεί Αγιασμούς και τάχα διαβάζει ασθενείς, ώστε τάχα να θεραπευθούν, εξαπατώντας τους πιστούς με διάφορες ψευδομαγγανείες, οργανώνοντας δήθεν πνευματικές συναντήσεις" τονίζει ο κ. Χρυσόστομος.
Και συνεχίζει: "Καθστά τα σπίτια διαφόρων ευσεβών χριστιανών σε... εργασ΄τηριο εξορκισμών, σε... βιομηχανία θαυμάτων, οραμάτων και δήθεν υπερφυσικών καταστάσεων, εκμεταλλευόμενος την απλότητα, αφέλεια και αγαθότητα αυτών". 

Όλο αυτό φυσικά με σκοπό να αποσπάσει χρήματα ή τιμαλφή από τους πιστούς.
Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας προτρέπει τους πολίτες να μην εμπιστεύονται "κάθε απατεώνα και θεομπαίχτη ρασοφόρο, ο οποίος εν ονόματι του Ιησού Χριστού προσπαθεί να συγκινήσει με το ύφος του, την εξωτερική του εμφάνιση, την υποκριτική συμπεριφορά και την δήθεν μαχητικότητα τους υπέρ της Ορθοδοξιας, ο οποίος μπορεί να εκμεταλλεύεται ή και να επικαλείται την Ιεροσολυμίτική του καταγωγή και να ξεγελάει τους εύπιστους και απλούς ανθρώπους.

Να συμβουλεύεστε τους κληρικούς εφημέριους των ενοριών σας και να μην ενθουσιάζεστε από κάθε τι το διαφορετικό, μυστικιστικό και δήθεν αγιαστικό, αλλά να έχετε κρίση και διάκριση, γιατί όπως μας διδάσκει και ο Ευαγγελιστής Ιωάννης "«μὴ παντὶ πνεύματι πιστεύετε, ἀλλὰ δοκιμάζετε τὰ πνεύματα εἰ ἐκ Θεοῦ ἐστιν, ὅτι πολλοὶ ψευδοπροφῆται ἐξεληλύθασιν εἰς τὸν κόσμον» (Α΄ Ἰω. 4,1)".

ΑΠΟ https://eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.