ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Πως βάζουμε μπρος τον κινητήρα με καλώδια; (+video)









Η ακινησία ενός αυτοκινήτου για αρκετές μέρες μπορεί να δημιουργήσει μικροπροβλήματα, με πιο συνηθέστερο την αποφόρτιση της μπαταρίας.
Ακόμα και αν ξεχαστεί αναμμένο το φως της καμπίνας για πολλές ώρες και η μπαταρία είναι πεσμένη, τότε το αυτοκίνητο θα «νεκρώσει».

Σίγουρα είναι μία από τις πιο εκνευριστικές καταστάσεις με τις οποίες μπορεί να έρθει αντιμέτωπος ο κάθε οδηγός, γι’αυτό πρέπει να είναι πάντοτε κατάλληλα προετοιμασμένος. Μια καλή λύση είναι να υπάρχει πάντα στο αυτοκίνητο ένας φορητός εκκινητής, γιατί δεν χρειάζεται να αναζητά κανείς ένα άλλο αυτοκίνητο – δότη ρεύματος.

Ας δούμε όμως παρακάτω τα βασικά βήματα και τι να προσέξετε στην περίπτωση έκτακτης εκκίνησης του κινητήρα με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με καλώδια, τα οποία πρέπει και αυτά να υπάρχουν πάντα στο αυτοκίνητο.

1. Τοποθετούμε όσο πιο κοντά γίνεται το αυτοκίνητο – δότη, στο αυτοκίνητο με την αποφορτισμένη μπαταρία, προκειμένου να φτάνουν τα καλώδια, έτσι ώστε να γίνει η σύνδεση των πόλων με τα «κροκοδειλάκια».

2. Αφού υπάρχει μεταξύ τους μια απόσταση ασφαλείας και είναι σβηστοί οι κινητήρες, βάζουμε το «κροκοδειλάκι» του κόκκινου καλωδίου στο θετικό πόλο της άδειας μπαταρίας και την άλλη άκρη του ίδιου καλωδίου στο θετικό πόλο της γεμάτης μπαταρίας.

3. Κατόπιν, τοποθετούμε τη δαγκάνα του μαύρου καλωδίου στον αρνητικό πόλο της γεμάτης μπαταρίας και την άλλη άκρη στη γείωση του κινητήρα του αυτοκινήτου με την άδεια μπαταρία, σύμφωνα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή που υπάρχουν στο εγχειρίδιο χρήσης.

4. Κάνουμε έναν ακόμα έλεγχο για το αν έχουν γίνει σωστά οι συνδέσεις. Βάζουμε μπρος το «βοηθητικό» αυτοκίνητο και μετά από λίγα δευτερόλεπτα γυρνάμε το κλειδί στο αυτοκίνητο με την άδεια μπαταρία. Αφού ανάψουν οι ενδείξεις στον πίνακα οργάνων, σημαίνει ότι έχει πάρει ρεύμα. Το αυτοκίνητο θα πρέπει να πάρει αμέσως μπροστά μετά από λίγο γύρισμα της μίζας.

Προσοχή:
  • H αφαίρεση των καλωδίων γίνεται αντίστροφα.
  • Αν το αυτοκίνητο με την αποφορτισμένη μπαταρία δεν πάρει μπροστά, τότε υπάρχει κάποιο άλλο ηλεκτρικό ή μηχανικό πρόβλημα (π.χ. χαλασμένη μίζα).
  • Κατά τη διαδικασία φόρτισης, δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή τα άκρα των καλωδίων γιατί θα δημιουργηθούν σπινθήρες και ενδεχομένως βραχυκύκλωμα.
  • Για να φορτίσει η άδεια μπαταρία, το αυτοκίνητο θα πρέπει να κινηθεί για αρκετά χιλιόμετρα και να μην παραμείνει στο ρελαντί. Αν μετά δεν ξαναπάρει μπρος, τότε θέλει άμεση αντικατάσταση η μπαταρία.

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο:



ΑΠΟ https://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...