ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Βγήκε η απόφαση του €1,4 εκατ. για τα αδέσποτα ζώα – Η ευθύνη των δήμων

21 Απριλιου 2020 18:04










Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την έκτακτη επιχορήγηση ύψους
1.410.500,00 ευρώ σε 244 δήμους αποκλειστικά και μόνο για τροφή και φάρμακα στα αδέσποτα ζώα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι δήμοι καλούνται να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία κωδικού ώστε τα χρήματα να εγγραφούν στον προϋπολογισμό τους. Τα χρήματα είναι άμεσα διαθέσιμα στο ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, οπότε με τη δημιουργία του κωδικού μπορούν να εκταμιεύσουν τα χρήματα και να τα χρησιμοποιήσουν για τις ανάγκες των αδέσποτων ζώων. Εκτός από την απόφαση στη Διαύγεια έχει σταλεί σχετικό email από το υπουργείο Εσωτερικών προς όλους τους δήμους για ενημέρωσή τους.

Η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την έκτακτη επιχορήγηση ήρθε μετά την επιστολή του κ. Λιβάνιου «ειδική μέριμνα για αδέσποτα ζώα» εν μέσω πανδημίας, την αντίστοιχη προτροπή του κατά τη διάρκεια των κυβερνητικών δηλώσεων στις 22 Μαρτίου και με αρκετούς δήμους να ισχυρίζονται ότι δε διαθέτουν τους ανάλογους πόρους.

Σημειωτέον ότι ήδη έχει δημιουργηθεί από την 4η Απριλίου το AnimalSolidarity.gov.gr που καλεί σε συστράτευση τις επιχειρήσεις, τους φορείς, καθώς και τους κτηνιάτρους της χώρας προκειμένου να προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 17 τόνοι τροφής και 4.000 αντιπαρασιτικά χάπια, κ.ά.

Σε κάθε περίπτωση βάσει νόμου υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα είναι οι δήμοι και αυτή την περίοδο δεν έχουν καμία δικαιολογία μετά τη μεγάλη χρηματοδότηση που έλαβαν από το υπουργείο Εσωτερικών. Τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές της περιοχής πρέπει να διεκδικήσουν τα αυτονόητα.

Οι μόλις 88 δήμοι που δεν περιλαμβάνονται στη χρηματοδότηση θα χρησιμοποιήσουν ποσό που έχει κατανεμηθεί από πρόσφατη απόφαση επιχορήγησης ορεινών και νησιωτικών δήμων, ανάλογα με το πληθυσμό τους.

Σταματίνα Σταματάκου, δημοσιογράφος

Δείτε εδώ αναλυτικά το ποσό που παίρνει κάθε δήμος:

http://marketnews.gr/article/2467206/bghke-h-apofash-tou-14-ekat-eurw-gia-ta-adespota-zwa-h-euthynh-twn-dhmwn?fbclid=IwAR3t-zpqtqLnBZQAnaW1BJxQk2MTGW_5jVuliump7q5a0O9zg4m7B0rGm6g

ΑΠΟ https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: