ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 7 Απριλίου 2020

Λιγότερες e-πληρωμές για το αφορολόγητο - Οι αλλαγές στην οικονομία που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

06/04/2020 - 16:56
Από την αρχή γράφει η κυβέρνηση το φορολογικό πρόγραμμα ελέω κορονοϊού. Διαβάστε παρακάτω πως η κυβέρνηση θέλει να φρενάρει τις
οικονομικές επιπτώσεις του ιού στη χώρα μας.


Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια για αλλαγές στη φορολογία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, οι παρεμβάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι είναι:

-Η μείωση του ποσοστού για τις e-πληρωμές των φορολογουμένων. Από φέτος η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων θα πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον το 30% του εισοδήματος με πλαστικό χρήμα, δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Με δεδομένο ότι η δυνατότητα των φορολογουμένων να προχωρήσουν σε δαπάνες, εκτός από τις βασικές ανάγκες, είναι περιορισμένη, εκτιμάται ότι πολλοί δεν θα καταφέρουν να εκπληρώσουν τη σχετική υποχρέωση. Αυτό που εξετάζεται είναι να μειωθεί το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό του εισοδήματος που θα δαπανάται με πλαστικό χρήμα, από το 30% που είναι σήμερα στο 20% ή και χαμηλότερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που δεν συγκεντρώνουν τις απαιτούμενες δαπάνες με πλαστικό χρήμα θα χρεώνονται με πρόσθετο φόρο 22% επί του ποσού της δαπάνης που υπολείπεται του ελάχιστου απαιτούμενου.

-Χρονική μετάθεση της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και την επέκτασή τους σε περίπου 3.900 περιοχές θα προέκυπτε ο δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, μεσοσταθμικά κατά 8% για τις μεσαίες και μικρές περιουσίες. Με τη μείωση αυτή θα εκπληρωνόταν η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ μεταφέρεται χρονικά για το 2021.

-Μείωση από φέτος του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% ως έκτακτο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν το φάσμα της οικονομικής ασφυξίας.

ΑΠΟ https://www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη