ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 9 Απριλίου 2020

«Μπλόκο» σε διόδια, δρόμους & δήμους για Άγιο φως -Διπλασιασμός προστίμων & αφαίρεση πινακίδων

8 Απριλίου 2020 - 18:36

Μπλόκο στο delivery του Αγίου Φωτός που ξεκίνησε από τον δήμο Ελληνικού -Αργυρούπολης  (σ.σ. και συνεχίστηκε στους δήμους Ναυπλιέων και Διστόμου -Αράχωβας) βάζει η κυβέρνηση. Όπως ανακοίνωσε κατά τη σημερινή
ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς «αν και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ευαισθησία και την διάθεση για προσφορά από την οποία πηγάζει η κίνηση αυτή, δεν μπορούμε να το επιστρέψουμε, γιατί κινδυνεύει να δώσει λάθος μήνυμα, με εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες εθελοντές και εργαζόμενους των δήμων να μετακινούνται στους δρόμους, προκειμένου να φέρουν το Άγιο Φως στα σπίτια, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο την προσπάθεια όλων μας. Το κοινό μας στοίχημα για παραμονή κατ’ οίκον». Παράλληλα αποκάλυψε ότι ότι  επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του τόνισε ότι «όλοι οι δήμοι θα πρέπει να απέχουν από ανάλογες δράσεις, τις οποίες δεν θα επιστρέψουμε».

Επιπλέον, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι από τις 6 σήμερα το απόγευμα η αστυνομία έχει τοποθετήσει σημεία ελέγχου στα διόδια, σε δρόμους που οδηγούν σε εθνικές οδού και στους παραδρόμους τους, σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους αλλά και δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, σε 24ωρη βάση, προκειμένου να «μπλοκαριστεί» οποιαδήποτε έξοδος. Σε 24ωρη βάση θα κάνει ελέγχους και το λιμενικό στους πορθμειακούς σταθμούς, ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα γίνεται σε λιμάνια, σε αεροδρόμια, σταθμούς ΚΤΕΛ και σιδηροδρομικούς σταθμούς. «Κανείς, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, δεν θα μπορεί να μετακινηθεί χωρίς την επίδειξη του Ε1» με εξαίρεση μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πολιτικής Προστασίας, του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των τεχνικών των κρίσιμων υποδομών του  κράτους,  που θα πρέπει όμως να φέρει σχετικό φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι εφόσον κριθεί από τους αστυνομικούς ότι η μετακίνηση εκτός νομού κατοικίας γίνεται καταχρηστικά και για αναψυχή προς την εξοχική κατοικία, το πρόστιμο των 150 ευρώ θα διπλασιάζεται, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το αυτοκίνητο θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

Παράλληλα, όπως είπε ο υφυπουργός, έως τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η μετακίνηση προς και μεταξύ των νησιών είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς,  με εξαίρεση:

α) Μετακίνηση μόνιμων κατοίκων προς τον τόπο κατοικίας του

β) Μετακίνηση μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών για τις εξαιρέσεις Β1, Β2 και Β3 *προς τα μεγάλα νησιά (πχ από Σύμη προς Ρόδο, ή από Νίσυρο προς Κω) και όχι το αντίστροφο.

Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι άτομα που χρησιμοποιούν Βεβαιώσεις εργοδότη Τύπου Α αλλά δεν απασχολούνται, γιατί βρίσκονται σε αναστολή εργασίας θα λογίζονται ως ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και θα επιβάλλεται στους εργοδότες το πρόστιμο των 10.500 ευρώ και σε αυτούς που εμφανίζονται ως εργαζόμενοι οι προβλεπόμενες ποινικές διώξεις.

Τέλος, προειδοποίησε όσους εργαζόμενους έχουν μόνιμη κατοικία στα χωριά τους να γνωρίζουν ότι, εφόσον μετακινηθούν το Πάσχα, έως την λήξη των μέτρων δεν θα μπορούν να επιστρέψουν. Κι αυτό γιατί η βεβαίωση εργοδότη Τύπου Α΄ ισχύει μόνο για τις ώρες εργασίας και για τη μετακίνηση από το σπίτι στον τόπο εργασίας τους.
*Β1  Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

Β2  Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

Β3  Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη