ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Πόσο επιβλαβής είναι η μυρωδιά του καινούργιου;










Η καθημερινή ειδησεογραφία πλέον έχει εξελιχθεί σε ιατρικό ανακοινωθέν. Ακούμε συνεχώς για μέτρα προφύλαξης, αναπνευστικό,
νοσοκομεία και ένα σωρό παρελκόμενα της πανδημίας. Ποιος να το περίμενε ότι η αγαπημένη μυρωδιά του καινούργιου, μπορεί να μπει δίπλα τους ως επιζήμια για την υγεία.

Σύμφωνα με μελέτη, η «καινουργίλα» μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στη λειτουργία του αναπνευστικού συστήματος, μυϊκούς πόνους και έντονες κεφαλαλγίες! Μάλιστα, η μυρωδιά που αναδύει το εσωτερικό ενός ολοκαίνουργιου αυτοκίνητου χαρακτηρίζεται τοξική, εν πολλοίς γιατί αυτό είναι! Η σχεδόν εθιστική «ευωδία» που καταλαμβάνει τα ρινικά μας κύτταρα, προέρχεται από την εξάτμιση μορίων βαφής στα πλαστικά, τα ίδια τα πλαστικά, τις κόλλες που χρησιμοποιούνται, τις πολυουρεθάνες και τα διάφορα πρόσθετα. Κοινώς, μιλάμε για ένα χημικό κοκτέιλ. Το οποίο, όπως σημειώνεται, γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν το σαλόνι είναι δερμάτινο.

Τα προβλήματα υγείας βέβαια προκύπτουν μετά από διαρκή και υπερβολική έκθεση σε αυτά, όμως αναφέρεται πως θα πρέπει να λαμβάνουμε κάποια απλά μέτρα όταν βρισκόμαστε σε μοντέλο με τις «ζελατίνες». Καταρχάς αντενδείκνυται η οδήγηση με κλειστά παράθυρα. Αν μιλάμε για χειμώνα, δεν χρησιμοποιούμε την ανακύκλωση και προσπαθούμε ει δυνατόν να δουλεύουμε με εισερχόμενο αέρα. Για το καλοκαίρι, καλό είναι να αφήνουμε ελαφρώς ανοιχτά τα παράθυρα όταν παρκάρουμε, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας και να φεύγει η μυρωδιά.

ΑΠΟ https://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: