ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Ξέρετε πόσες τελικά ώρες ύπνου χρειάζονται οι σκύλοι και οι γάτες;

3 Μαρτιου 2020 23:03







Mπορεί αυτό που χαρακτηρίζει τις γάτες να είναι η μεγάλη τους λατρεία με τον ύπνο, όμως και οι σκύλοι σε αυτό το θέμα δεν πάνε πίσω. Ένα
ενήλικο σκυλί χρειάζεται 12 με 14 ώρες ύπνου κατά μέσο όρο τη μέρα ενώ οι γάτες 12 με 16. Όμως αυτό είναι κάτι γενικό. Γιατί το πόσο ανάγκη έχει κάποιο ζώο για ύπνο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ηλικία, μέγεθος, κατάσταση υγείας, ράτσα και χρόνος που παίζει ή ασκείται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Τόσο οι γάτες όσο και οι σκύλοι ανήκουν στην κατηγορία των θηρευτών, των ζώων δηλαδή που κυνηγούν. Σε αντίθεση με τα ζώα που ανήκουν στην κατηγορία των θηραμάτων, τα οποία ακόμα και στον ύπνο τους πρέπει να είναι έτοιμα για μάχη, οι θηρευτές έχουν την πολυτέλεια να κοιμούνται ήσυχα και πολύ.

Σε γενικές γραμμές τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ζώα έχουν ανάγκη περισσότερo ύπνο από ό,τι τα μικρότερα. Για παράδειγμα ένας Μεγάλος Δανός κοιμάται περισσότερες ώρες από ό,τι ένα τσιουάουα. Τα μεγαλύτερα επίσης σε ηλικία ζώα έχουν και αυτά ανάγκη πιο πολύ ύπνο από ό,τι τα παιχνιδιάρικα και δραστήρια μικρά. Φυσικά εξαιρούνται τα νεογέννητα, τα οποία κοιμούνται περίπου 20 ώρες.

Σε όλα τα θηλαστικά υπάρχει το στάδιο του ύπνου, γνωστό ως REM (rapid eye movement), το στάδιο δηλαδή κατά το οποίο βλέπουν όνειρα. Σε αυτό το στάδιο πιθανόν ονειρεύονται ότι κυνηγούν πουλιά ή ποντίκια. Όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους έτσι και στους σκύλους και τις γάτες, είναι πολύ σύνηθες σε αυτό το στάδιο να τινάζουν κάποιες στιγμές τα πόδια τους. Ο ύπνος των ζώων αυτών έχει και το βαθύ στάδιο, κατά το οποίο τα ζώα πραγματικά ξεκουράζονται.

Συγκριτικά με εμάς που πέφτουμε μια και καλή για ύπνο, οι σκύλοι και οι γάτες κοιμούνται σε πολλές φάσεις. Οι σκύλοι από την άλλη πέφτουν πιο πολύ στο βαθύ στάδιο του ύπνου σε αντίθεση με τις γάτες που κοιμούνται πιο ελαφρά. Και τα δυο ζώα ξυπνούν πολύ εύκολα. Βλέπουμε πώς πετάγονται με τον παραμικρό θόρυβο. Και επειδή ακριβώς ξυπνούν πολύ εύκολα, για αυτό το λόγο έχουν και ανάγκη περισσότερο ύπνο από ό,τι εμείς.

Τέλος είναι ιδιαίτερα ευέλικτα στον ύπνο καθώς προσαρμόζουν τις συνήθειές τους στις δικές μας.

Προσοχή: Αν ο σκύλος ή η γάτα σας κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από το κανονικό, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας καθώς ενδέχεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, όπως άγχος, αρθριτικά, προβλήματα θυρεοειδή και άλλα.

ΑΠΟ https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.