ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Πιερρακάκης: Ψηφιοποιείται η φορολογική ενημερότητα για τις πληρωμές από το Δημόσιο

18/03/2020, 13:40

 

 

 

 

Έπειτα από απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη


Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και αξιοποιώντας πλήρως το αναβαθμισμένο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες και προϊόντα σταδιακά απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν οι ίδιοι φορολογική ενημερότητα για να μπορέσουν να πληρωθούν, καθώς η διαδικασία θα γίνεται αυτόματα.

Η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί τον πρώτο Δημόσιο Φορέα που θα αξιοποιήσει το Κέντρο Διαλειτουργικότητας για την αυτοματοποιημένη αναζήτηση και λήψη φορολογικής ενημερότητας για τις πληρωμές των δαπανών της. Η αυτοματοποιημένη αυτή διαδικασία οφείλει να επεκταθεί και σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Ήδη αρκετοί φορείς έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο νέο σύστημα, ενώ η ΓΓΠΣΔΔ προσκαλεί όσους φορείς ενδιαφέρονται να το πράξουν άμεσα.


Συγκεκριμένα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, διασυνδέεται το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Βουλής των Ελλήνων με την Α.Α.Δ.Ε. προκειμένου να αντλείται αυτομάτως η αναγκαία φορολογική ενημερότητα, χωρίς την παρεμβολή υπαλλήλου, για την πληρωμή ενός πολίτη ή μιας επιχείρησης που παρέχει υπηρεσίες ή προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο, οι υπόχρεοι δεν θα χρειάζεται κάθε φορά να εκδίδουν την αναγκαία ενημερότητα για να πληρωθούν καθώς αυτό πλέον θα γίνεται αυτόματα. Ενδεικτικά, τους τελευταίους 12 μήνες πάνω από 3.600 πολίτες και επιχειρήσεις προσκόμισαν φορολογική ενημερότητα στη Βουλή. Με το νέο σύστημα η Βουλή απαλλάσσεται από μια καθημερινή γραφειοκρατική διαδικασία, επιταχύνονται οι σχετικές πληρωμές των δαπανών της και εξοικονομούνται ανθρωποώρες τόσο για τους υπαλλήλους της όσο και για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

ΑΠΟ https://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: