ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Σταϊκούρας -Μέτρα στήριξης: Τι ισχύει για δώρο Πάσχα, απολύσεις, ανοιχτές επιχειρήσεις

  • 19 Μαρτίου 2020 - 10:19





Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που
πλήττονται από την κρίση με τον κορωνοϊό αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, δίνοντας αναλυτικές διευκρινίσεις σε κάποια από τα πολλά ερωτήματα των ενδιαφερόμενων.

Μεταξύ άλλων, ο κ Σταϊκούρας απάντησε «αξιολογείται και αυτό» όταν ρωτήθηκε αν εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποιοι επιχειρηματίες να μην καταβάλλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζόμενούς τους, ενώ για την απαγόρευση απολύσεων εξήγησε πως δεν έχει αναδρομική ισχύ αλλά εξετάζεται το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Τι ισχύει για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση

Στην ΠΝΠ είχαμε κάνει τη σοφή πρόβλεψη να περιλαμβάνουμε στις ευνοϊκές προβλέψεις όλες τις επιχειρήσεις είτε κλείνουν είτε μένουν ανοιχτές. Και οι μεν και οι δε περιλαμβάνονται ήδη σε νόμο του κράτους και περικλείουμε και αυτές στις ανακοινώσεις που κάναμε χθες. Εύλογο το ερώτημα ποιες θα μπουν, είπε ο κ. Σταϊκούρας, και εξήγησε πως υπάρχει μηχανισμός στο Γενικό Λογιστήριο του Κρλατους με τον οποίο παρακολουθούμε καθημερινά πώς μειώνεται ο τζίρος ώστε οι αντίστοιχοι ΚΑΔ να ενταχθούν στην πρώτη απόφαση που θα πάρουμε για τα μέτρα προστασίας αυτών των επιχειρήσεων, πιθανώς στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο υπουργός τόνισε πως η διαδικασία είναι δυναμική, θα ενταχθούν πολλοί ΚΑΔ αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε μια οριζόντια αθέτηση υποχρεώσεων, ό,τι κάνουμε είναι πολύ στοχευμένο.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι: Τι θα γίνει με τα 800 ευρώ 

Προσπαθούμε να βρούμε τον μηχανισμό με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αυτοαπασχολούμενους και στις ατομικές επιχειρήσεις να γίνουν οι προβλέψεις που έχουμε θέσει, δηλαδή αναβολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η λήψη των 800 ευρώ. Υπάρχει ο μηχανισμός, τον στήνουμε ακόμα καλύτερα, τόνισε.

Σε ερώτηση εάν θα συμπεριληφθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί με μπλοκάκι, ο κ. Σταϊκούρας είπε: Θα τα δείτε στην υπουργική απόφαση, θα γίνει άμεσα.

Μερική καταβολή ενοικίου 

Ισχύει για Μάρτιο και Απρίλιο. «Έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και υπάρχουν εργαζόμενοι που λύθηκε η σύμβαση εργασίας, αλλά υπάρχει ακόμα το επαγγελματικό ακίνητο ή πρώτη κατοικία. Σε αυτούς για δύο μήνες θα πληρώσουν το 60% του ενοικίου, πρέπει λοιπόν να βοηθήσουμε τον ιδιοκτήτη αναστέλλοντας και δικές του υποχρεώσεις. Προσπαθούμε για τη βέλτιση κατανομή του κόστους, με πρώτο το δημόσιο.

Ο υπουργός έδωσε το παράδειγμα ενός μαγαζιού που έκλεισε με κυβερνητική επιλογή. Αυτός που χρησιμοποιεί τον χώρο θα πληρώσει το 60% του ενοικίου, και ο ιδιοκτήτης θα ελαφρυνθεί από υποχρεώσεις.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε ένταση και έκταση του προβλήματος, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις για το επόμενο δίμηνο, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Τα μέτρα 2 δισ. που έχουν ανακοινωθεί και ακόμα 1,8 από το ευρωπαϊκό ταμείο είναι τα πρώτα- μετά τα μέτρα για τη δημόσια υγεία και τους εργαζόμενους γονείς- και πάνε μέχρι τέλος Απριλίου. Μετά θα πρέπει το πακέτο να επαναληφθεί ή να ενισχυθεί.

Απολύσεις

Από χθες ουσιαστικά για να είναι μια επιχείρηση σε θέση να πάρει τα ευεργετήματα θα πρέπει να μην προχωρήσει σε απολύσεις. Με διάταξη που ετοιμάζει ο Γιάννης Βρούτσης απαγορεύεται η απόλυση εργαζομένου όπου έχει ανασταλεί η λειτουργία της επιχείρησης, αυτό είναι σε ισχύ από χθες.
Ερωτηθείς εάν  η διάταξη έχει αναδρομική ισχύ, ο κ Σταϊκούρας διευκρίνισε πως ισχύει από χθες, «θα δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των προηγούμενων ημερών, αν μπορεί να αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε.

Αναφορικά με επιχειρήσεις που έκλεισαν πριν τις 15 Μαρτίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «σε κάθε περίπτωση θα εντάξουμε τον μέγιστο αριθμό εργαζομένων είτε οι επιχειρήσεις έκλεισαν είτε παραμένουν ανοιχτές με μεγάλη μείωση του τζίρου».

Επιταγές

Ο υπουργός αναγνώρισε πως είναι ένα πρόβλημα, «θα το αντιμετωπίσουμε τις επόμενες ημέρες» είπε.

Οφειλές σε τράπεζες

Αντιμετωπίσαμε την ευθύνη που έχουμε με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες, υπολείπεται το κομμάτι των οφειλών σε τράπεζες. Είμαστε σε επαφή με τις τράπεζες, έχουν αρχίσει να υλοποιούν ενέργειες πχ με την αναστολή 6 μηνών στα χρεολύσια στους συνεπέις επιχειρηματίες, πρέπει να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες και για τα φυσικά πρόσωπα.

Δεν μπορούμε να πάμε σε οριζόντια ρύθμιση για όλη την κοινωνία, όλα τα νοικοκυριά και όλες τις επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να γυρίσουμε σε κουλτούρα μη πληρωμών, στοχευμένα κινούμαστε.

Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί

Δεν έχει αλλάξει κάτι επί του παρόντος, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τη συνέχιση της πληρωμής τους.

Δώρο Πάσχα: Ενδεχόμενο μη καταβολής του από κάποιους επιχειρηματίες

Αξιολογείται και αυτό, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Αποζημίωση 800 ευρώ

Είναι αποζημίωση ειδικού σκοπού αλλά ταυτόχρονα καλύπτουμε ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, και ασφαλιστικές εισφορές και προβλέπουμε και αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Το κόστος είναι 1 δισ., πάει σε όλους. Είναι το βέλτιστο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα.

«Προφανώς θα κάνουμε και λάθη, προσπαθούμε για το καλύτερο. Κάθε εβδομάδα κάθε μέρα προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Περάσαμε το πρώτο πακέτο για τη διασφάλισης της δημόσιας υγείας. Το δεύτερο εξαντλείται τέλος Απριλίου, ανάλογα με την ένταση και την έκταση της κρίσης θα λειτουργήσουμε» τόνισε ο υπουργός.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: