ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Μπορούμε να εκπαιδεύσουμε μια γάτα; Οι περισσότεροι θα πείτε όχι

17 Ιανουαριου 2020 18:01







Είναι γνωστή η αντίληψη που υπάρχει για τις γάτες όσον αφορά την εκπαίδευσή τους. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα φοβερά και τρομερά αυτά τετράποδα δεν εκπαιδεύονται με
τίποτα και με κανέναν τρόπο. Επειδή είναι ξεροκέφαλες, εγωίστριες και κάνουν πάντα το δικό τους. Εντάξει, σε μεγάλο βαθμό αυτά ισχύουν. Όμως αν έχετε γάτα και μπείτε στη διαδικασία να της μάθετε κάποια πράγματα, θα εκπλαγείτε από την ικανότητά της να μαθαίνει και να υπακούει. Μπορεί να μη σας δώσει ποτέ το πόδι της, όταν της το ζητήσετε, όπως κάνει ο σκύλος, όμως σε άλλα πράγματα θα δείτε αποτελέσματα. Δείτε πώς μπορείτε να τα καταφέρετε με 4 απλές κινήσεις.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά και αγνοήστε την κακή

Κάντε το εξής πονηρό: Μην τη μαλώσετε αν κάνει κάτι που δεν πρέπει. Και κάντε ότι δεν το είδατε. Είστε, για παράδειγμα, καθισμένοι στον καναπέ και παρακολουθείτε τηλεόραση. Κάποια στιγμή βλέπετε τη γατούλα σας να σηκώνεται από τη δική της θέση, να σας πλησιάζει και για να της δείξετε προσοχή αρχίζει να ξύνει τα νύχια της στον καναπέ. Μην της φωνάξετε, μην αντιδράσετε. Κάντε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Αν της δώσετε σημασία, θα είναι σαν να επιβραβεύετε αυτό που κάνει. Αν τη μαλώσετε ή της φωνάξετε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τη φοβίσετε και να χαλάσετε τη σχέση εμπιστοσύνης που υπάρχει ανάμεσά σας. Αντίθετα ασχοληθείτε με κάτι καλό που κάνει. Και επιβραβεύστε τη για αυτό με κάτι πολύ καλό, όπως είναι μια λιχουδιά. Αυτό μάλιστα πρέπει να το κάνετε εκείνη τη στιγμή ακριβώς ώστε να καταλάβει ότι είναι καλό. Όχι πιο μετά γιατί δεν θα έχει κανένα νόημα.

2. Δώστε της λύση για κάποιες συμπεριφορές της

Ο εκπαιδευτής γάτων Jackson Galaxy έχει πει χαρακτηριστικά: “Για κάθε όχι να έχετε ένα ναι. Αν για παράδειγμα η γατούλα σας ξύνει τα νύχια της στα έπιπλα, θα πρέπει να της έχετε τα κατάλληλα πράγματα για να τα ξύσει εκεί. Τα ονυχοδρόμια είναι η καλύτερη λύση. Ή ένα ειδικό χαλάκι πάνω στο οποίο οι γάτες μπορούν να τροχίσουν τα νύχια τους. Και φροντίστε να τα βάλετε δίπλα ακριβώς στα έπιπλα που ξύνουν τα νύχια τους. Δεν έχει δηλαδή νόημα να τα έχετε σε άλλο δωμάτιο. Στη συνέχεια δείξτε της με τα δικά σας νύχια ότι μπορεί να τα ξύνει εκεί και κάθε φορά που το κάνει, να την επιβραβεύετε. Όχι πάντα με λιχουδιά γιατί θα γίνει τετράπαχη. Με μια καλή κουβέντα ή ένα χάδι”. Αυτό είναι αρκετό.

3. Εκπαιδεύστε με τη μέθοδο click training

Πρόκειται για ένα πραγματάκι με μηχανισμό που όταν τον πατάς, ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος. Η χρήση του είναι πολύ απλή και εύκολη. Τι κάνει; Επιβραβεύει θετικά τη συμπεριφορά του ζώου, καθώς θα μάθει ότι όταν το πατάτε, έχει κάνει κάτι καλό. Το κλίκερ παράγει ένα σύντομο ήχο, τον οποίο ακούει το ζώο ακόμα και αν είναι μακριά. Τον πρώτο καιρό θα πρέπει να του δίνετε ταυτόχρονα με τον ήχο και μια λιχουδιά. Αυτή η κίνηση θα του μάθει ότι όταν παράγεται ο ήχος από το κλίκερ, πρόκειται να ανταμειφθεί. Με τον καιρό βέβαια που θα έχει μάθει όλο αυτό, θα μειώσετε τις λιχουδιές.

4. Αν η γατούλα σας συμπεριφέρεται άσχημα, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας

Δεν είναι πάντα η κακή συμπεριφορά ενός ζώου αποτέλεσμα δύσκολου ή κακού χαρακτήρα. Ένα ζωάκι μπορεί να συμπεριφέρεται άσχημα επειδή ενδέχεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε στο μυαλό μας. Για παράδειγμα, αν η γατούλα σας ουρεί έξω από την αμμολεκάνη της, μη σκεφτείτε μόνο ότι είναι μια κακή συμπεριφορά. Γιατί μπορεί να έχει πρόβλημα με το ουροποιητικό της. Να έχει μια φλεγμονή ή κάτι άλλο σοβαρό. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα πράγματα. Αν πάτε να τη χαϊδέψετε και γυρνάει να σας δαγκώσει ή φεύγει μακριά, μην πείτε αμέσως ότι είναι κακομαθημένη. Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να πονάει; Αν λοιπόν δούμε μια αλλαγή στη συμπεριφορά της, δεν θα πρέπει να αμελήσουμε την επίσκεψη στον κτηνίατρο. Μπορεί να είναι κάτι απλό. Μπορεί όμως και όχι.

https://petpet.news/

Δεν υπάρχουν σχόλια: