Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν πως τα ζώα συντροφιάς μπορούν να νοσήσουν ή
να γίνουν «δεξαμενές» για τη μετάδοση του νέου κορονοϊού στον άνθρωπο, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ η κτηνίατρος Μάνια Κουτούγερα.
Ωστόσο, όπως εξήγησε, επειδή δεν υπάρχουν ακράδαντες αποδείξεις, και όπως συμβαίνει ούτως ή άλλως, συστήνεται οι ιδιοκτήτες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής όταν έρχονται σε επαφή με κατοικίδια: να πλένουν τα χέρια τους, να καθαρίζουν επιμελώς τα πόδια ειδικά των σκύλων μετά τη βόλτα, όσοι πάσχουν είτε να βάζουν οι ίδιοι σε καραντίνα τα ζώα τους είτε να φροντίζουν να μην έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα. Καλό είναι να μην αφήνουμε να μας φιλάνει και να μας γλείφουν, πολύ καλά θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους και όσοι φροντίζουν αδέσποτα, πρόσθεσε.
Αναφορικά με το περιστατικό στο Χονγκ Κονγκ, η κα Κουτούγερα εξήγησε πως βρέθηκαν ασθενώς θετικά δείγματα από το στόμα και τη μύτη σκύλου, χωρίς το ζώο να έχει καμία κλινική εικόνα ότι νοσεί.
«Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τους συναδέλφους στο εξωτερικό, τα πράγματα αλλάζουν από σήμερα στα ιατρεία μικρών ζώων« πρόσθεσε και συνέχισε:
-Οι κτηνίατροι και όλο το προσωπικό θα φορούν γάντια και μάσκα
-Οι χώροι των κτηνιατρείων θα απολυμαίνονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα
-Δεν υπάρχει λόγος να τα επισκέπτεται κανείς κτηνιατρείο αν δεν έχει το κατοικίδιο σοβαρό πρόβλημα, ας περιμένει ο ετήσιος εμβολισμός πχ
-Επισκέψεις μόνο με ραντεβού
-Αν κάποιος έχει νοσήσει ή είναι πιθανό κρούσμα κορονοϊού, θα πρέπει να προηγηθεί επικοινωνία με το κτηνιατρείο
Επίσης θα υπάρχουν αντισηπτικά στους χώρους αναμονής, ενώ καλούνται όλοι να τηρούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, τόσο μεταξύ ιδιοκτητών όσο και μεταξύ ζώων που περιμένουν στην αναμονή.
«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι τα κατοικίδια μπορούν να νοσήσουν από κορονοϊό» ξεκαθάρισε η κα Κουτούγερα, εξηγώντας πως υπάρχουν διαφόρων ειδών κορονοϊοί, ο κορονοϊός του σκύλου είναι Α, όπως και ο κορονοϊός της γάτας. «Ο κορονοϊός που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι Β. Υπάρχει κάποια συγγένεια υποδοχέων αλλά κάποια στιγμή δεν φαίνεται να κινδυνεύουν τα ζώα από εμάς» τόνισε.
Όπως εξήγησε η κα Κουτούγερα, πτηνά και ψάρια προσβάλλονται από κορονοϊούς τύπου Γ και Δ, αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι τα ζώα που συνήθως αγκαλιάζουμε ή φιλάμε.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι κορονοϊοί μεταπηδούν στον άνθρωπο από ζώα, κυρίως τις νυχτερίδες. Ωστόσο αυτό που έχει προκαλέσει τώρα αυτή την εξάπλωση, η κύρια οδός, που έχει προκαλέσει αυτή την πανδημία είναι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, κατέληξε.
ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου