ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Δημόσιο-κορωνοϊός: Επιπρόσθετα επείγοντα μέτρα για «ευπαθείς ομάδες», «λουκέτο», «εκτός έδρας» (εγκύκλιος)

  • 16 Μαρτίου 2020 - 15:28








ΕΓΚΥΚΛΙΟ με τα επιπρόσθετα επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της
διασποράς του κορωνοϊού που αφορoύν τη λειτουργία του δημοσίου εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Η εγκύκλιος αποτελείται από έξι κεφάλαια στα οποία προσδιορίζονται:
  1. Πώς θα γίνεται η εκ περιτροπής εργασία, η εργασία εξ αποστάσεως (τηλεργασία) και πώς θα επιλέγεται το προσωπικό ασφαλείας.
  2. Ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού- Εκ του σύνεγγυς μόνο κατεπείγουσες περιπτώσεις και ύστερα από ραντεβού.
  3. Η δυνατότητα απ’ ευθείας αναθέσεων σε ιδιώτες υπηρεσιών καθαρισμού, φύλαξης  και απολυμάνσεων.
  4. Παροχή υποχρεωτικής άδειας σε ευπαθείς ομάδες (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένους).
  5. Προσωρινή απαγόρευση μετακίνησης προσωπικού εκτός επικράτειας.
  6. Σύσταση για συνεχείς ελέγχους σε όσους έχουν λάβει άδειες ειδικού σκοπού.
Μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι:

-Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο εκτός από τους καρκινοπαθείς και τους μεταμοσχευμένους να συμπεριληφθούν και άλλοι υπάλληλοι στην κατηγορία των «ευπαθών ομάδων».  Γι’ αυτό το υπουργείο Εσωτερικών έχει στείλει από τις 9/3 σχετικό έγγραφο προς  τους αρμόδιους φορείς (Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού και Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας) με το οποίο έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων, να προσδιοριστούν αρμοδίως πώς ορίζονται και ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. «Βάσει της σχετικής απάντησης των αρμοδίων φορέων , η Υπηρεσία μας προβαίνει στις κατά περίπτωση απαιτούμενες ενέργειες ειδικά ως προς το ζήτημα των ευπαθών ομάδων. Σε περίπτωση που οριστούν επιπλέον ευπαθείς ομάδες, πέραν των ρητώς προβλεπομένων στην από 14/3/2020 ΠΝΠ, η Υπηρεσία μας θα προβεί κατ’ επειγόντως στην έκδοση της σχετικής Κ.Υ.Α. και σε άμεση ενημέρωση των ενδιαφερόμενων υπαλλήλων και υπηρεσιών, στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που γίνεται για την κατά το δυνατόν λυσιτελή λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της παρούσας έκτακτης κρίσης».

-Υπάρχει δυνατότητα  ακόμη και πλήρους ή μερικής αναστολής λειτουργίας κάποιας υπηρεσίας.

-Συνιστάται η καθολική αναστολή μετακινήσεων εκτός έδρας για υπηρεσιακούς σκοπούς καθώς επίσης και οι υπάλληλοι, οι οποίοι τελούν σε οποιαδήποτε άδεια, να αναστείλουν οποιαδήποτε μετακίνηση εκτός της έδρας τους ή σε περίπτωση επιτακτικής ανάγκης πραγματοποίησης της μετακίνησης αυτής, να ενημερώνουν αμελλητί την Υπηρεσία τους, αλλά και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα για την παροχή σχετικών οδηγιών.

-Συνιστάται η αυτοπρόσωπη εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται αποκλειστικά και μόνο για εξαιρετικώς επείγουσες περιπτώσεις, κατόπιν προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας και ραντεβού με σχετική πρόβλεψη στην προαναφερόμενη απόφαση. Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο το κοινό που εξυπηρετούν αλλά και να εξασφαλίσουν το απαραίτητο προσωπικό που θα επιληφθεί της αποκλειστικής αλλά και ταυτόχρονα αποτελεσματικής τηλεφωνικής εξυπηρέτησης των πολιτών.
-Κάθε προϊστάμενος. «σταθμίζοντας την υποχρέωση αφενός προστασίας της υγείας των υπαλλήλων και αφετέρου εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να προβαίνει κατ’ άσκηση διακριτικής ευχέρειας σε κάθε απαραίτητη ενέργεια για τη διασφάλισή τους».

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: